Bosna i Hercegovina     | 01.07.2019. 09:21 |

Kosor: U EU nema interesa za BiH

FENA Internet

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - Odnosi između BiH i Hrvatske kao da su već duže vrijeme zaleđeni. Kontakata, susreta, razmjene mišljenja ili rada na zajedničkim projektima nema, ocijenila je u intervjuu za "Dnevni avaz" bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Smatra da izbori za EP nisu tu mnogo promijenili.

- Neobična je, međutim, bila i kampanja, naprimjer za Željanu Zovko i izjave kako će njenim ulaskom u EP i BiH imati predstavnika u EU. Imat će, ali tek kada i BiH postane članica EU. Interesa za to, međutim, nema u EU i to se mora otvoreno reći. Zato bi bilo važno da Hrvatska, kao članica EU koja sa BiH ima i najdužu granicu, bude zagovarateljica europskog puta BiH. Kao jamstvo trajnog mira i prosperiteta na ovim prostorima - kazala je Kosor.

Navodi da je teško shvatljivo da ne postoji relevantna komunikacija između najviših institucija vlasti dvije države.

 

- No, isto tako valja reći i da otvaranju europskog puta BiH sigurno neće pomoći blokada u formiranju vlasti. Tu bih se vratila svojoj konstataciji o hrabrim ljudima i hrabrim političarima, koji ponesu teret odluka i onda kad te odluke donose pad rejtinga i među vlastitim biračima.Nema napretka i neće ga biti dok su glavni akteri na političkoj sceni ljudi koji se neprekidno okreću unazad, često okovani prošlošću i koji istinski, zapravo, i ne žele naprijed, jer to ne odgovara nekim ili različitim njihovim vlastitim interesima - izjavila je Kosor za "Avaz".

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Kosor: Srebrenica u srcu

Kosor: Karadžić će doživotno biti u zatvoru, ali će živjeti, a žrtve su mrtve

Kosor: Nedostaju hrabri političari

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom