Bosna i Hercegovina     | 01.07.2019. 11:53 |

Dani sv. Nikole Tavelića započinju 5. srpnja

FENA Saopćenje

TOMISLAVGRAD, 1. srpnja (FENA) - Tradicionalna duhovno-kulturna manifestacija "Dani sv. Nikole Tavelića" u Tomislavgradu započinje 5. srpnja i trajat će do 14. srpnja kada će se održati središnja proslava.

Prvog dana manifestacije, 5. srpnja, u prostorijama Kulturno informativnog centra u Tomislavgradu s početkom u 19 sati bit će otvorena izložba Hommage Virgiliju Nevjestiću.

U subotu, 6. srpnja, u organizaciji AK Puls iz Tomislavgrada, s početkom u 8 sati, planiran je start prvog hajdučkog traila na planinsko-brdskim dijelovima Tušnice i Kologaja. Kako su najavili iz AK Pulsa, trkači koji pokažu spremnost i istrče 40 kilometara staze zaslužit će titulu harambaše, titulu hajduka za 22 istrčanih kilometra, odnosno titulu jataka za 13 istrčanih kilometara.

Po završetku trail utrke, istoga dan s početkom u 11 sati mimohodom i svečanom akademijom bit će obilježena 27. obljetnica osnutka Brigade kralja Tomislava.

Za 7. srpnja planiran je koncert "Čuvarica" u spomen bazilici, a 8. srpnja bit će obilježen Dan općine u spomen na 1924. godinu, kada je u čast tisućite obljetnice krunidbe kralja Tomislava položen kamen temeljac za izgradnju duvanjske bazilike.

Program će započeti u 10.30 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomen-obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima, a pola sata kasnije u kino dvorani bit će održana svečana sjednica Općinskog vijeća Tomislavgrad.

U dvorani ispod Franjevačkog samostana 9. srpnja u 19 sati bit će predstavljena monografija "Pozdrav iz Tomislavgrada", a 10. srpnja Lutkarsko kazalište Mostar u kino dvorani izvest će predstavu "Vuk i kozlići".

Nezaobilazni dio Dana sv. Nikole Tavelića je "Večer folklora i tradicijskih običaja", koja će se održati ispred spomen bazilike u četvrtak, 11. srpnja, s početkom u 20 sati.

U petak, 12. srpnja, u 19 sati predviđeno je održavanje znanstvenog simpozija "Duvanjski praslon - div iz pretpovijesti" u dvorani ispod Franjevačkog muzeja.

Završnica "Dana sv. Nikole Tavelića" je u nedjelju, 14. srpnja. Misno slavlje predvodit će fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Sv. Križa - Bosne Srebrene, nakon čega slijedi narodno veselje, a u večernjim satima "Večer bećarca i gange" na novootvorenom Trgu gange i hajdučke družine, najavili su organizatori.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Izložbom "Drvenarija" akademskog kipara Ive Nedića započeli Dani svetog Nikole Tavelića

Središnja svečanost Dana svetog Nikole Tavelića

Dani sv. Nikole Tavelića od 1. do 10. srpnja u Tomislavgradu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo