Bosna i Hercegovina     | 01.07.2019. 13:45 |

Učesnici "Marša mira" iz Dubrovnika stigli danas u Hadžiće

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - Iz Dubrovnika je proteklog četvrtka prema Srebrenici krenuo "Marš mira 2019", a danas su učesnici stigli u Hadžiće.

Njih je uz riječi dobrodošlice dočekao načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović sa svojim pomoćnicima na centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima gdje je položeno cvijeće.

Marš je organiziran pod pokroviteljstvom Islamske zajednice Dubrovnik, a na ideju o maršu došli su članovi Društva prijateljstva "Koraci mira" iz Odžaka.

Povod odluci da "Marš mira 2019" krene upravo iz Dubrovnika je tradicionalni mimohod koji Dubrovčani organiziraju svake godine 11. jula. Tog dana, Stradunom, u mimohodu u kojem sudjeluje više stotina građana, odaje se počast žrtvama Srebrenice simboličnim bacanjem ruža u more sa starog gradskog Porta (luke).

Put je dug 520 kilometara. Ruta Marša mira Dubrovčana je Dubrovnik - Trebinje - Stolac - Mostar - Jablanica - Konjic - Sarajevo - Olovo - Živinice - Kalesija - Nezuk - Potočari, saopćili su organizatori Marša mira.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bivši načelnik Kvinesdala pridružio se 'Maršu mira 2019'

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana