Bosna i Hercegovina     | 02.07.2019. 12:45 |

Više od 70 volontera dolazi na Međunarodni omladinski kamp u Srebrenici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. jula (FENA) - Pripreme za ovogodišnji EMMAUS - Međunarodni omladinski radni kamp u Srebrenici privode se kraju, a očekuje se dolazak oko 70 volontera iz BiH i zemalja regiona i Evrope, među kojima su Holandija, Francuska, Italija, Španija, Turska, Srbija, Albanija i Belgija.

To je jedinstvena prilika da se mladi iz cijelog svijeta upoznaju i povežu kroz edukativne i radne aktivnosti i neformalna druženja, te zajedničkim snagama pomognu lokalnom stanovništvu u izgradnji bolje budućnosti.

- Radne aktivnosti koje će se realizovati odnose se na čišćenje Memorijalnog centra Potočari nakon komemoracije 11.j ula, početak izgradnje staračkog doma u Potočarima, rekonstrukciju i čišćenje eksterijera Evropskog centra za civilni servis u Potočarima, radovi na farmi Pale, pružanje pomoći lokalnom stanovništvu u svakodnevnim aktivnostima i distribucija humanitarne pomoći, podjelu obroka socijalno ugroženom stanovništvu, te na pomoć korisnicama projekta “Ljubav i solidarnost za majke Srebrenice” u kućnim poslovima - saopćili su iz Udruženja Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS.  

Tokom kampa bit će upriličene i tematske radionice "Kako napraviti kratki film", zatim posjete Memorijalnom centru – Historijski časovi, kreativne i umjetničke radionice, internacionalno veče, karaoke, filmsko veče, tradicionalne igre, sportski turniri i slično.

U okviru slobodnih aktivnosti predviđen je jednodnevni izlet u Sarajevo, kao i turistički obilazak prirodnih ljepota Srebrenice i okoline.

Prvi kamp održan je 2006. godine sa idejom koja se zasnivala na tome da se okupe mladi iz cijelog svijeta - bez obzira na etničku, nacionalnu i religijsku pripadnost - na jednom mjestu gdje će zajedno raditi, družiti se i pomagati lokalnom stanovništvu kako bi razbili predrasude i barijere, te gradili bolju, zajedničku budućnost.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'