Svijet     | 03.07.2019. 10:00 |

Obilježena godišnjica američkog obaranja iranskog putničkog aviona

FENA Internet

TEHREAN, 3. jula (FENA) - Rodbina  poginulih u američkom obaranju iranskog putničkog aviona u 1988. godini bacila je cvijeće u Hormuški moreuz kako bi obilježila sjećanje na svoje najvoljenije.

Iranska državna televizija u srijedu je emitirala snimke ljudi okupljenih u blizini moreuza, dok su gliseri iranske Revolucionarne garde patrolirali u njihovoj bliziini. Oni su bacali gladiole u more, dok su neki od njih plakali.

Obaranje aviona aviokompanije Iran Air na letu 655 od strane  američke mornarice 3. jula 1988. jedna je od epizoda na koje iranske vlasti ukazuju kao na uzrok višedecenijskog nepovjerenja prema Americi. Američka mornarica greškom je ispalila projektil koji je ubio 290 ljudi.

Ovogodišnja komemoracija dolazi u vrijeme pojačanih napetosti između dvije zemlje nakon što je predsjednik Donald Trump povukao Sjedinjene Države iz iranskog nuklearnog sporazuma. Iran je u ovoj sedmici probio limite proizvodnje slabo obogaćenog urana postavljene sporazumom, prenosi Associated Press.

U utorak je  u uredu Iran Air u Teheranu održana komemoracija za žrtave američkog napada na iranski putnički aviom, prenosi IRNA.

Avion Airbus A300, koji je preletio Perzijski zaliv, oboren je raketom zemlja-zrak od USS Vincennesa 3. jula 1988. godine. U napadu je poginulo 290 civila, uključujući 66-ero djece, 53 žene i 46 stranaca.

Avion  iz  Bandar Abbasa u južnom Iranu  bio je na letu za Dubai.

Komemoraciji su prisustvovali brojni iranski zakonodavci, uključujući predsjednika parlamenta Ali Larijani,  iranskog ministra za ceste i urbani razvoj Mohammad Eslamija i  generalnog  direktor Iran Air-a Touraja Zangeneha, navodi iranska novinska agencija.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Iran upozorio na 'humanitarnu krizu bez presedana' u Pojasu Gaze

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom