Bosna i Hercegovina     | 04.07.2019. 15:07 |

Ljubić: Pravci djelovanja Tužilaštva TK suzbijanje korupcije i kriminala (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

TUZLA, 4. jula (FENA) - Strateški pravci djelovanja Tužilaštva Tuzlanskog kantona i u narednom periodu bit će suzbijanje korupcije, privrednog i organiziranog kriminala, najavio je nakon izbora za glavnog tužitelja Tomislav Ljubić, koji je i ranije obavljao dužnost glavnog kantonalnog tužitelja.

Tim od 37 kantonalnih tužilaca smatra dovoljnim da se adekvatno odgovori na bilo kakav tužilački izazov. To su, kaže, dokazali i podizanjem prve optužnice zbog zagađenja prirodne sredine, predmet koji je ovih dana uspješno i okončan.  

U Ljubićevoj profesionalnoj biografiji su: sudačka, advokatska i ombudsmanska praksa, a u jednom od mandata bio je i ministar pravde. Ljubić je na ovu poziciju ponovo izabran nakon okončanog petogodišnjeg mandata.

- Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, 37 tužilaca i glavni tužilac, su paradigma za najveći broj tužilaštava u BiH. Daleko najbolje rezultate ima, u zadnje tri godine imamo više podignutih optužnica u oblasti u kojoj su građani posebno senzibilirani nego sva tužilaštva entiteta - rekao je Ljubić.

Hapšeni su osumnjičeni direktori, ministri, državni službenici. Pred sudovima su dokazivane optužnice za koje su izricane presude sa zatvorskom sankcijom. Pokrenuta je i istraga, a potom podignuta optužnica zbog sumnji na propuste u suzbijanju onečišćenja okoline. Takvih optužnica na ovim prostorima do tada nije bilo.

- Bitno je da se pokaže pogubnost propuštanja, ko god da je vlasnik, da se ne može narušiti srazmjernost, da se dobije što više para, da se ne ulaže u zaštitu životne okoline - naveo je.

Suzbijanje korupcije, organiziranog i privrednog kriminala bit će u fokusu djelovanja i u narednom periodu. Radiće se i na procesuiranju ratnih zločina.  

- Mi na ovom području, barem do sada, ne znam da li predmete drže u Tužilaštvu BiH, nismo imali problema. Ovo područje nije bilo ratnih zločina, barem ne sistematskog činjenja. Zločini koji su počinili pojedinci došli su na udar pravde i ti se predmeti završavaju - rekao je Ljubić.

Novi/stari glavni tužitelj navodi da nema sumnje da će 37 kantonalnih tužitelja i tužiteljica uspješno nastaviti pravnu borbu protiv svih oblika kriminala. U tome im, pomaže i uvjetniji prostor za rad, u postojećem objektu nedavno obnovljenom sredstvima Evropske unije. 

Pogledajte http://fena.ba/video/3141

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1XlzJwudNXdZlhcDuztKgXnhnygoqjKNj?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Uhapšeni u akciji FUP-a predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva TK

Potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora Službe za zapošljavanje TK Senada Muhamedbegovića

'Šestorka' okrivljena za organizovanu trgovinu ljudima osuđena na ukupno 74 godine zatvora

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana