Svijet     | 05.07.2019. 12:48 |

Brnabić očekuje skori Plenkovićev posjet zemljama jugoistoka Europe

FENA Agencije

POZNANJ, 5. srpnja (FENA) - Srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je u petak u Poznanju kako očekuje skori posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića svim zemljama jugoistočne Europe te da se nada da će Hrvatska tijekom svoga predsjedanja Vijećem EU-a vratiti fokus EU-a na proširenje.

"Koliko sam ja informirana, Plenković će obići cijelu regiju i vjerujem da ćemo imati dobre razgovore", izjavila je Brnabić u Poznanju, gdje sudjeluje na sastanku vrhu Berlinskog procesa, političke i diplomatske inicijative osmišljene kao potpora zemljama jugoistoka Europe na njihovu putu prema EU-u, prenosi Hina.

"Naša regija u ovom trenutku je slaba i ranjiva, nije atraktivna za Europu da ponovno oživi proširenje, nije atraktivna za investitore, što znači da nema radnih mjesta i većih plaća i sve skupa to ne vodi ničemu", rekla je Brnabić.

Ona je nakon radnog doručka na kojem su sudjelovali samo čelnici zapadnog Balkana bez članica EU-a, sudionika Berlinskog procesa, izjavila da je kosovski premijer Ramush Haradinaj demantirao informaciju prema kojoj su kosovske vlasti zabranile ulazak na Kosovo srbijanskim dužnosnicima.

"Drago mi je da sam od Haradinaja čula da je to lažna vijest, ali čudi da lažne vijesti šire savjetnici tzv. ministra vanjskih poslova Kosova", rekla je Brnabić.

U četvrtak su kosovski mediji na srpskom jeziku objavili da kosovsko ministarstvo vanjskih poslova neće dopustiti nijednom dužnosniku iz Beograda posjet Kosovu. Srbijanski ministar vanjskih poslova šef diplomacije Ivica Dačić tu je odluku ocijenio kao namjeru da se kosovske Srbe izolira od Beograda te kao "još jednu pljusku" Europskoj uniji i međunarodnoj zajednici.

Brnabić, koja je u petak sudjelovala na radnom doručku čelnika zemalja jugoistočne Europe, rekla je da Haradinajev demanti "donekle smanjuje napetosti" u regiji.

Na 6. sastanku na vrhu u Poznanju sudjeluju čelnici nekoliko zemalja članica EU-a i zemalja jugoistoka Europe.

Iz EU-a na skupu sudjeluje hrvatski premijer Andrej Plenković, njemačka kancelarka Angela Merkel, bugarski premijer Bojko Borisov, francuski premijer Edourad Philippe, austrijska kancelarka Brigitte Bierlein, slovenski premijer Marjan Šarec i britanska premijerka Theresa May, navodi Hina.

Zemlje jugoistoka predstavljaju predsjednik Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, srbijanska premijerka Ana Brnabić, kosovski premijer Ramush Haradinaj, crnogorski Duško Marković, makedonski Zoran Zaev te albanski premjer Edi Rama.
Na skupu također sudjeluju visoka predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i povjerenik za proširenje Johannes Hahn.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!