Kultura     | 05.07.2019. 14:45 |

Utvrđen konačan program 22. Festivala prijateljstva – Goražde 2019

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 5. jula (FENA) - Konačan program 22. internacionalnog "Festivala prijateljstva – Goražde 2019." utvrđen je na današnjoj sjednici organizacionog odbora manifestacije čiji je organizator Javna ustanova Centar za kulturu pod pokroviteljstvom Grada Goražde.

Istaknuto je da će ovogodišnji festival koji se tradicionalno održava od 1. do 6. avgusta ponuditi mnoštvo sadržaja iz različitih sfera umjetnosti, za sve uzraste.

Festival će praktično početi 31. jula kada će biti otvorena izložba fotografija "Duhovnost kroz umjetničku fotografiju" koja promoviše multikulturalnost i toleranciju, a organizator izložbe je Međureligijsko vijeće BiH. Isti dan biće otvorena i Stalna arheološka postavka "Goražde i okolina u prošlosti" u okviru goraždanskog Zavičajnog muzeja.

Festivalski sadržaji održavat će se na različitim lokacijama, u i oko Centra za kulturu, na platou gradske dvorane te drugim mjestima, a građani Goražda i svi posjetioci grada na Drini u prvih šest dana augusta susrest će se s brojnim umjetnicima iz više zemalja svijeta – istaknuto je na sastanku.

- Ljubiteljima pozorišta predstavit će se glumci Tarik Filipović s poznatom monodramom "Ćiro" i Branko Đurić sa popularnom "Đurologijom". Bogati su i programi pop-rok i narodne muzike. Na velikoj festivalskoj pozornici nastupiće, između ostalih i "Bombaj štampa", "Emir&Frozen Camels", "Zona isključenja", Frenky, goraždanski izvođači "Ilvana&Trio", "Disa&,Revolver" te Ana Bekuta, Emir Đulović i drugi - precizirao je član organizacionog odbora Sanid Zirak.

Treća noć festivala rezervisana je za smotru folklora i narodnu muziku na kojoj će se predstaviti kullturno – umjetnička društva i ansambli iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. U ovoj noći goraždansko kulturno – umjetničko društvo "Azot" obilježit će 65 godina postojanja.

Tradicionalno u okviru festivala bit će organizovane promocije knjiga a književna publika ovoga puta družit će sa piscima iz Sarajeva, Pariza i Dubrovnika.

U festivalskom programu su i mini sajam knjige s nekoliko bosanskohercegovačkih izdavačkih kuća,  sajam "Stari zanati", a neće izostati ni sportski događaji. Posebno atraktivna i ovog puta bit će tradicionalna "Bosanska avlija".

Festival će tradicionalno svojim nastupima uljepšati Kiseljačke mažoretkinje i travnički duhački orkestar.

Posebno značajan dio festivala je međunarodna likovna kolonija "Boje prijateljstva" iza koje će kao i prethodnih godina kao dar gradu ostati brojna umjetnička djela.

Planiran je i niz sadržaja za najmlađe. Kroz radionice animacije, crtanja, slikanja i muziciranja sa djecom će se družiti umjetnici iz Užica, Sarajeva i Goražda, a najmlađi će imati priliku da pokažu i svoje umjetničke vještine. Posljednjeg festivalskog dana planiran je i veliki maskenbal.

Organizator manifestacije, goraždanski Centar za kulturu učinit će sve da i učesnici Festivala i njegovi posjetioci, iz Goražda ponesu sjećanja u kojima će biti dragi osjećaji prijateljstva i radosti, što i jesu osnovna svrha i poruka ove velike manifestacije, rečeno je na sastanku organizacionog odbora.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Dan nezavisnosti BiH nizom sadržaja biće obilježen u BPK Goražde

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo