FENA biznis     | 08.07.2019. 09:47 |

INTERA TP i IRIM pokrenuli pozitivan val razvoja inovativnosti u bh. knjižnicama

FENA Saopćenje

MOSTAR, 8. srpnja - Već tisućama godina knjižnice kao žarišta znanja omogućavaju prikupljanje informacija i razvijanje srodnih sposobnosti od najranije dobi života. Kada se tomu pridodaju i nove tehnologije, mogućnosti za usvajanje novih znanja i vještina postaju još i veće. Suradnjom, koju je krajem prošle godine ostvario s Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Zagreba postavši partner na projektu „Digitalni građanin“ financiranom od strane Google-a, INTERA Tehnološki Park omogućio je 20 knjižnica u Bosni i Hercegovini da u proteklom periodu postanu centrima digitalnih inovacija.

Uključene knjižnice su na korištenje dobile 20 micro:bit računala i 5 BOSON setova koje su iskoristile kako bi, uz podršku IRIM-a, svoje korisnike kroz niz radionica uvele u svijet globalnih tehnologija te djeci i odraslima otvorile put za razvijanje vještina povezanih uz STEM discipline. U prvom dijelu projekta, tijekom samo nekoliko mjeseci, uključene knjižnice su provele 170 radionica na kojima je više od 1600 sudionika imalo priliku koristiti micro:bit tehnologije i napraviti prve korake ka svijetu programiranja. Drugu fazu projekta je obilježila dodjela pet Prusa MK3 – 3D printera pažljivo odabranim knjižnicama koje će ovu opremu moći koristiti za daljnju edukaciju i nadogradnju dosadašnjih radionica te na taj način privući još veći broj djece i mladih u knjižnice i usmjeriti ih ka vlastitom razvoju u današnjem tehnološki orijentiranom svijetu.

Osnovni cilj projekta „Digitalni građanin“ je transformacija knjižnica u digitalne inovacijske i obrazovne centre, a gore spomenute brojke potvrđuju da se taj cilj i ostvaruje!

 

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Mostar i ove godine domaćin konferencije Connecto

Poznati detalji programa trećeg izdanja Cross Border Coworking Conference

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo