Ekonomija     | 08.07.2019. 14:57 |

Džindić: Glencore se krajnje neprofesionalno povukao iz pregovora

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 8. jula (FENA) - Pregovori Vlade Federacije BiH i konzorcija koji predvodi švicarska kompanija Glencore o preuzimanju mostarskog Aluminija su propali, potvrđeno je danas na pres-konferenciji u Vladi FBiH.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao je da ih je Glencore 5. jula pismeno obavijestio o promjeni stajališta, što je na današnjem sastanku potvrđeno.

- Po mom mišljenju oni su se povukli iz pregovora i krajnje neprofesionalno su iznijeli svoje stavove kojim se vraćaju korak unazad - rekao je Džindić.

Istakao je da će Vlada FBiH i dalje pružati podršku radnicima Aluminija u skladu sa svojim udjelom u vlasništvu od 44 posto. 

- Vlada nastavlja pregovore sa svim potencijalnim investitorima a jutros smo dobili i pismo namjere od kompanije Manna World Holding Trust u kojem traže sastanak s delegacijom Vlade FBiH - naveo je Džindić i dodao da ukoliko ne pronađu strateškog partnera Aluminiju slijedi stečaj.

Generalni direktor Aluminija d.d. Mostar Dražen Pandža kazao je da ne zna šta će se sutra desiti s tom kompanijom i pozvao zainteresovane predstavnike medija da dođu u Aluminij i direktno svjedoče razvoju situacije.

- Kontrolisano gašenje Aluminija traje najmanje dva mjeseca i koštalo bi 42 miliona KM, što nema ko da finansira. Po scenariju koji je jedino moguć doći će do naglog isključenja električne energije kada nastupi prvi minut srijede, 10. jula - precizirao je Pandža.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!