Stranačke aktivnosti     | 09.07.2019. 10:14 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Platforma za progres ponovo poziva na zabranu negiranja genocida u Bosni i Hercegovini

Platforma za progres izražava saučešće porodicama žrtava genocida počinjenog u i oko Srebrenice u julu 1995. godine i ponovo poziva na zabranu negiranja genocida u Bosni i Hercegovini

U povodu obilježavanja tužne dvadeset četvrte godišnjice genocida u i oko Srebrenice, Platforma za progres izražava saučešće porodicama trideset i tri žrtve genocida, koje će biti pokopane u mezarju za žrtve genocida 1995. godine “Srebrenica – Potočari”.
Tada šesnaestogodišnji Osman Cvrk još je jedan od brojnih maloljetnih dječaka ubijenih 1995. godine u području Srebrenice. Osamdesetdvogodišnja Šaha Cvrk najstarija je žrtva koja će svoj smiraj naći u mezarju Potočari u četvrtak, 11. jula 2019. godine. Nakon dženaze koja će biti klanjana 11. jula 2019. godine, u mezarju Potočari biće ukopano ukupno šet hiljada šest stotina četrdeset i tri žrtve genocida.

Pozivamo sve domaće i međunarodne aktere da u svakoj službenoj prilici koriste isključivo termin “genocid” a ne neke opisne termine za taj najteži zločin u međunarodnom pravu. Svaku nepreciznost u kategorizaciji genocida počinjenog u Bosni i Hercegovini u medijima ili službenim izjavama smatramo neprihvatljivim.
Podsjećamo još jednom da je negiranje završna faza provođenja genocida. Genocid u Bosni i Hercegovini provodi se i dalje jer traje njegovo negiranje i reduciranje na “zločin” koji je počinjen. Negiranje genocida nije kažnjivo u Bosni i Hercegovini, zemlji u kojoj je počinjen, što je apsurdno.

Osuda ideologije koja je dovela do počinjenja genocida u i oko Srebrenice, pored zabrane negiranja, neophodni su preduslovi da u Bosni i Hercegovini dođe do trajnog i stabilnog mira i prosperiteta za sve njene narode i građane.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo