Bosna i Hercegovina     | 09.07.2019. 10:53 |

Habibović: Učesnici kolone 'Marš mira' nastavljaju put do Mravinjaca

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 9. jula (FENA) - Učesnici kolone "Marš mira 2019" krenuli su jučer iz Nezuka prema Potočarima kako bi odali počast nevino ubijenim žrtvama genocida u Srebrenici iz jula 1995. godine. Preći će put dug oko stotinu kilometara, jučer u večernjim satima završena je prva etapa puta, dok će danas učesnici nastaviti daljnji put.

Predsjednik Pododbora "Marš mira 2019" Munir Habibović kazao je Feni da je prema njihovim procjenama ove godine oko šest i po učesnika u koloni.

- Prva etapa je bila duga oko 29 kilometara, najjednostavnija je i najlakša za putovanje. U zadnjih deset godina po statistici Crvenog krsta i mobilne bolnice imali smo najmanje intervencija. Na šest i po hiljada učesnika imali smo oko 200 intervencija, poput prevoza ljudi do kampa, žuljeva i uganuća. Jutros smo rano imali problema zbog kiše, ali smo uspjeli dići kamp i kolona je ponovo krenula prema Mravinjcima, danas je dionica malo duža i napornija. Očekujemo da će put proteći kako treba - kazao je Habibović.

Planirano je da učesnici "Marša mira" prođu dio neprohodne trase Kameničko brdo – Buljim.

- Najviše vodimo računa u vezi sa sigurnošću učesnika "Marša mira" i ako procijenimo da bi moglo biti povreda i lomova, odustat ćemo od te trase. Imamo učesnike iz cijelog svijeta kao i BiH, većina je mlađe generacije, što nam je veoma drago - potcrtao je Habibović.

Dolazak učesnika u Potočare planiran je 10. jula u popodnevnim satima.

"Marš mira" jedna je od najmasovnijih aktivnosti koja se održava u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta