Svijet     | 09.07.2019. 11:20 |

Turska naredila hapšenje 176 aktivnih vojnih lica zbog veza s Gulenom

FENA Internet

ISTANBUL, 9. jula (FENA) - Turska je naredila hapšenje 176 aktivnih vojnih lica osumnjičenih za veze s mrežom za koju Ankara tvrdi da stoji iza pokušaja puča prije tri godine, saopćeno je danas  iz ureda glavnog tužioca u Istanbulu.

Među onima koji se suočavaju s hapšenjem su pukovnik, dva potpukovnika, pet majora, sedam kapetana i 100 poručnika u operaciji koja pokriva kopnenu vojsku, zerakoplovstvo i mornaricu, navodi se u saopćenju.

Vlada u Ankari tvrdi da je imam sa sjedištem u Sjedinjenim Državama Fethullah Gulen organizator propalog puča od 5. jula 2016. On negira svaku umješaanost u ta dešavanja.

U trogodišnjim čistkama od propalog pokušaja vojnog udara, više od 77.000 ljudi je uhapšeno i čeka na suđenje a oko 15.000 civilnih službenika, vojnog osoblja i ostalih smijenjeno je ili suspenodovano s radnih mjesta.

Zapadni saveznici Turske i grupe za ljudska prava kritikovali su takav obim čistki, navodeći da je predsjednik Receep Tayyip Erdogan iskoristio osujećeni opuč kao opravdanje za gušenje nezadovoljstva u zemlji.

Ankara brani tu kampanju kao nužan odgovor na obim sigurnosne prijetnje s kojom se Turska suočava, najavljujući da će zbrisati Gulenovu mrežu, prenosi agencija Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo