Bosna i Hercegovina     | 09.07.2019. 13:28 |

Komšić: Ovo je kolektivna trauma u mislima i duši svakog normalnog čovjeka

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je prisustvovao ispraćaju posmrtnih ostataka 33 žrtve genocida koji će 11. jula biti ukopani u Memorijalnom centru u Potočarima, izjavio je novinarima da cijeli proces pronalaženja, ekshumacije, kompletiranja ostataka, nažalost nije završen.

Dodao je da, kako vrijeme prolazi, neke stvari gube na intenzitetu, odnosno da „osjećaji gube na intenzitetu“.

- Ali ovo je tolika tragedija, ne više samo za pojedince, ljude koji su izgubili najbliže ili koji su ostali invalidi. Ovo je tolika tragedija u kolektivnom sjećanju ljudi i to nema veze je li riječ o Bošnjacima muslimanima, ili je riječ o pravoslavcima Srbima ili o katolicima Hrvatima ili ateistima. Ovo je kolektivna trauma u mislima, u duši svakog normalnog čovjeka. Ovo više nema veze sa religijom, nema veze sa etničkom pripadnošću, nego ima veze sa ljudskošću, ima veze sa civilizacijom i anticivilizacijom, ima veze sa zločinom i pravdom - istaknuo je Komšić.

Dodao je da zato to boli „i to će da boli sigurno“.

- Ostat će sigurno tragovi u nama i kada mi odemo s ovog svijeta i kada nas ne bude koji pamtimo te dane i koji nosimo svježe sjećanje na to, bez obzira koliko vremena prođe, ostat će jedna vrsta kolektivne traume, pogotovo ako ne bude bilo pravde i ako istina bude negirana - smatra Komšić.

Mi smo, kaže on, prošli jedan proces gdje je bilo teško utvrditi istinu, pa je ona dokazivana na raznim sudovima, uključujući i međunarodne sudove.              

- Danas se nalazimo u fazi kad više nije bitno ni šta su ti sudovi rekli. Postoje uvijek ljudi, postoje strukture i u BiH i van BiH koji će reći da istina nije istina, da je bilo nešto drugo i to pogotovo pričaju nama koji smo to sve osjetili na svojim leđima. To je sad nova vrsta problema sa kojom se suočava bh. društvo, ne cijelo, ali jedan dio – naveo je Komšić.

Po njemu je to, kaže, bolesno.

- To je, u suštini, mentalno bolesno negirati činjenice i negirati istinu kada je riječ o zločinima u BiH, pogotovo o genocidu u Srebrenici. To ulazi već u fazu mentalne bolesti. To je moje mišljenje. Možda ja pretjerujem, ali dopustite da imam pravo da pretjerujem kada je riječ o ovakvim stvarima – kazao je Komšić.   

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Komšić: Izmjene izbornog zakona dobre za poštenije izbore, sada se posvetiti drugim zakonima

Komšić: Odlazak književnog velikana Abdulaha Sidrana veliki gubitak za naše društvo i državu

Komšić: Odlična vijest za našu zemlju, hvala Evropskoj komisiji i zemljama članicama EU

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo