Regija     | 09.07.2019. 14:24 |

Dodik: Samit SEECP-a bio vrlo uspješan (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je današnji Samit procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi, održan na Jahorini, bio vrlo uspješan.

- Imali smo opsežnu raspravu o važnim pitanjima ukupne regionalne saradnje i usvojili smo Deklaraciju koja predstavlja sveobuhvatan pristup vezan za proces evropskih integracija, sigurnost, ekonomski razvoj, migracije, digitalizaciju i sve što sutra može biti predmet saradnje - rekao je Dodik.

Posjetio je da Bosna i Hercegovina završava predsjedavanje Procesom za saradnju u jugoistočnoj Evropi koje preuzima Priština, iako njihovi predstavnici nisu prisustvovali današnjem Samitu.

- Njihovi razlozi za nedolazak nisu umanjili efekte Samita i žao mi je što oni nisu bili tu - kazao je Dodik.

Čestitao je Prištini na preuzimanju predsjedavanja SEECP-om te im poželio uspjeh u tome, ocjenjujući da je to onda zajednički uspjeh svih članica ovog procesa.

- Uložili smo napor da u skladu s procedurama i onim što je prihvatila Priština dostavimo poziv njihovim predstavnicima da učestvuju u ovom forumu - dodao je Dodik.

Iznio je i podatak da je u subotu, 6. jula otvoreno bh. konzularno predstavništvo kako bi se delegaciji izdale vize, što je i učinjeno, ali su oni u nedjelju ponovo otkazali dolazak u BiH.

- To su činjenice koje su se dogodile, a za razloge njihovog nedolaska treba pitati njih same. Dijalog između Prištine i Beograda je ključan u ovom smislu - stav je Dodika.

Podsjetio je na uvođenje stopostotnih taksi Prištine na proizvode iz BiH i Srbije, ali je predsjedavanje SEECP-om završio sa željom da Priština usješno završi i svoje predsjedavanje ovom regionalnom inicijativom.

Potvrdio je da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na jučerašnjem sastanku tražio od BiH izručenje određenih osoba koje povezuju s pokušajem državnog udara u Turskoj, a koji se nalaze na području Federacije i čije izručenje zavisi od federalnih institucija.

Dodik je istakao da zatvaranje granice ili angažman Oružanih snaga BiH na granicama prema Crnoj Gori i Srbiji zbog migrantske krize nije prihvatljivo jer smatra da bi to stvorilo dodatne probleme.

- Puno bolji rezultat bi dala saradnja svih zemalja u regiji na tom pitanju i borba protiv kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem migranata - kazao je Dodik.

Naveo je da Predsjedništvo BiH još nije dobilo zahtjev Granične policije BiH za upućivanje protestne note Turskoj zbog jučerašnjeg incidenta s Erdoganovim obezbjeđenjem na sarajevskom aerodromu.

- To je bilo nepotrebno i žao mi je zbog toga, ali propisi koji važe za ulazak u BiH trebaju biti poštovani, kao i posebni režimi i procedure kada dolaze važni gosti - naglasio je Dodik.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3159

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/11L-O8LJugV7XUSUWjmHMaVvSNDcf7mqh?usp=sharing

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vučić najavio "Vaskršnji sabor Srbije i Republike Srpske" 5.i 6. svibnja

Dodik pozdravio najavu iz Evropske komisije, ali poručio da bez datuma to ne znači puno

Dodik, Nikšić i Čović u četvrtak na panel diskusiji u Beču

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom