Bosna i Hercegovina     | 10.07.2019. 10:39 |

Trischak i Fazlić - Staviti pod kontrolu ilegalne migracije u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Nakon preuzimanja dužnosti novog komandanta EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, generalmajor Reinhard Trischak posjetio je danas Grad Bihać te se u razgovoru sa gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem informirao o aktuelnoj migrantskoj krizi i aktivnostima koje Grad Bihać kao lokalna zajednica čini da se ta situacija prevaziđe u iščekivanju konkretnih reakcija nadležnih državnih institucija.

Gradonačelnik Fazlić podvukao je da Vučjak nije i neće biti migrantski centar, već privremena lokacija, te da nisu sretni zbog građana koji žive u neposrednoj blizini i sa stanjem u kampu, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Bihaća.

- Spremni smo razgovarati o rješenjima, a to je da migranti ne dolaze u naš grad, da se lokacija za njihov smještaj nađe negdje u BiH ili van urbanog područja grada uz financiranje nadležnih stranih i domaćih institucija i uz strožija pravila prema migrantima koji budu u njemu boravili - ustvrdio je bihaćki gradonačelnik.

Najavio je da će s kantonalnim zvaničnicima i predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH 17. jula prisustvovati sastanku u Briselu na kojem će biti razgovarano o migrantskoj krizi u BiH.

Generalmajor Trischak naglasio je da će shodno svojoj misiji i nadležnostima EUFOR-a u BiH nakon posjete Gradu Bihaću i razgovorima sa svim relevantnim subjektima koji nose teret migrantske krize u Bihaću, informisati nadležne u Sarajevu, ali i Evropskoj komisiji u Briselu.

- Sa gradonačelnikom Fazlićem imao sam otvoren razgovor vezan za ilegalne migracije i nakon posjete kampu na Vučjaku imati ću jasniju sliku o dešavanjima ovdje i naporima koje vlasti u Bihaću zajedno sa međunarodnim organizacijama čine kako bi se ovaj problem stavio pod kontrolu - kazao je Trischak.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Zapovjednik EUFOR-a kod gradonačelnika Brčkog

Otvoren odjel fizikalne terapije u Staračkom domu Tomislavgrad

Bećirović pozvao EUFOR da dosljedno implementira Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo