Bosna i Hercegovina     | 10.07.2019. 12:45 |

Međunarodna akcija - Blokirana imovina u višemilionskoj vrijednosti

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 10. jula (FENA) - U međunarodnoj akciji u kojoj je sudjelovala i Bosna i Hercegovina, predstavnici tužiteljstava i agencija za provođenje zakona, prikupljaju dokaze za kazneno procesuiranje osoba osumnjičenih za pranje novca u velikim iznosima, putem ulaganja u nekretnine u više zemalja, a koji potiče kao nezakonita imovinska korist iz krijumčarenja narkotika.

Međunarodna mreža osoba osumnjičenih za pranje novca, je identificirana radom institucija Nizozemske, Belgije, Španije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, uz pomoć i suradnju EUROJUST-a i EUROPOL-a.

Nakon sačinjavanja operativnog plana, dogovoren je zajednički početak akcije, koja je jučer istodobno realizirana u svih pet zemalja, od čega je dio aktivnosti realiziran u BiH u okviru operacije „Balkanski kartel“.

Prilikom izvođenja akcije u svim državama, izvršeno je blokiranje imovine u višemilionskoj vrijednosti, za koju se sumnja da je pribavljena kaznenim djelima, uključujući velike iznose novca, skupocjene automobile, nekretnine i drugu imovinu.

Predstavnici tužiteljstava i agencija za provođenje zakona iz zemalja koje su sudjelovale u akciji u Den Haagu, dogovaraju nastavak istražnih aktivnosti u predmetu, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo