Regija     | 11.07.2019. 08:00 |

U Splitu mimohodom obilježena 24. godišnjica genocida u Srebrenici

FENA Agencije

SPLIT, 11. srpnja (FENA) - Tradicionalnim „Mimohodom 8372“ gradskim ulicama i Rivom te bacanjem 24 ruže u more Split je u srijedu predvečer obilježio 24. godišnjicu genocida kojeg su u Srebrenici počinile vojska i policija Republike Srpske.

Sudionici mimohoda, kojeg su organizirale bošnjačke udruge sa splitskog područja, nosili su višemetarski transparent s natpisom „Mimohod 8372; 24 godine – ne zaboravi Srebrenicu," kojim se podsjeća na 8372 žrtve genocida.

„Stradanja Srebreničana u genocidu koji je nad njim počinjen za nas Bošnjake je nešto neshvatljivo i to se nikad ne smije zaboraviti, jer ako bi se to zlo zaboravilo onda bi se moglo i ponoviti,“ rekao je Kadro Kulašin, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Zamjenik gradonačelnika Splita Nino Vela je istaknuo kako se trajno mora sjećati stravičnog zločina prije 24 godine u Srebrenici i okolnim selima.

„Mi u Hrvatskoj možemo najbolje razumjeti to što se dogodilo u BiH jer smo također doživjeli stravičan rat i velika stradanja,“ poručio je Vela.

Izaslanik župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana, Damir Gabrić je istaknuo kako su Hrvati Vukovaru pretrpjeli stravičan masakr sličan onome u Srebrenici. „Sjećajući se masakra u Srebrenici sjećamo se i Vukovara,“ rekao je Gabrić

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Češka Republika namjerava podržati Rezoluciju o Srebrenici

Rezolucija o Srebrenici ima podršku u Ujedinjenim narodima, protiv Srbija, Rusija, Venecuela, Nikaragva i Sjeverna Koreja

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana