Bosna i Hercegovina     | 11.07.2019. 12:28 |

Wigemark: Negiranje genocida u suprotnosti sa evropskim vrijednostima

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 11. jula (FENA) - Srebrenica je duboka rana koja se otvara iznova svaki put kada se odgovornost za zločine koji su počinjeni na ovom prostoru negira i umanjuje, kada se glorificiraju počinitelji -  istakao je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik u BiH Lars-Gunnar Wigemark govoreći danas na komemoraciji za žrtve genocida u Srebrenici.

Negiranje genocida i revizionizam su u suprotnosti sa osnovnim evropskim vrijednostima, kazao je Wigemark dodajući da je to direktan citat iz Mišljenja Evropske komisije o aplikaciji BiH za članstvo.

Napomenuo je da je sama EU utemeljena upravo na konceptu prepoznavanja holokausta i obaveze da se nikada ne ponovi ovako mračno poglavlje istorije. Međutim, ponovo se, pola vijeka kasnije, ponovilo.

Kao specijalni predstavnik EU Wigemark je pozvao političke lidere u BiH i regiona da sa svoje strane pokažu odgovornost, prepoznavanje i žaljenje zbog svega što se ovdje desilo.

- Pozivam vas da stvarate jedno okuženje koje će omogućiti pomirenje i da se prevaziđe naslijeđe rata – istakao je Wigemark. 

Majke Srebrenice i mnogi drugi, kako je dodao, žive više od 24 godine sa sjećanjima posljednjeg oproštaja, pogleda i riječi...

- Toliko je pitanja koja ostaju neodgovorena o  sudbini njihovih voljenih. Dosada su identificirane 6.643 žrtve, a broj još raste. Naše misli su danas sa njima, kao i sa preživjelima, porodicama i prijateljima onih koji su zarobljeni i likvidirani na području za koje su vjerovali da je zaštićena zona UN-a – kazao je Wigemark. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Bošnjaci MZ Osatica: Zaustavite mrziteljski odnos sveštenika Luke Babića

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!