Bosna i Hercegovina     | 11.07.2019. 18:28 |

ICMP: Istinit prikaz događaja u Srebrenici je od ključnog značaja za mir

FENA Saopćenje

DEN HAAG, 11. jula (FENA) - I danas, dvadeset i četiri godine nakon genocida u Srebrenici, neophodno je nastaviti s naporima kako bi se pronašli svi oni koji se još uvijek vode kao nestali i kako bismo doveli pred sud pravde one koji su odgovorni za zločine, kazala je danas generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomberger.

Podaci ICMP-a o osobama nestalim od pada Srebrenice uvršteni su u spise na suđenjima pred Međunarodnim krivičnim sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i sudovima u Bosni i Hercegovini. Do danas je pred Tribunalom vođen postupak protiv 20 osoba za zločine vezane za Srebrenicu. Od njih dvadeset, 15 je osuđeno. Sud BiH vodio je postupke protiv 56 osoba za zločine vezane za Srebrenicu od kojih su 37 osuđeni za zločine.

Već više od dvije decenije, ICMP je predvodi potragu za onima koji se još vode kao nestali tokom sukoba i kako bi osigurali da se prava porodica nestalih ispoštuju, bez obzira na nacionalnu, etničku ili vjersku pripadnost.

Presude protiv odgovornih za ratne zločine su ključni element vladavine prava. Osigurati da vlade ispune svoje zakonske obaveze kako bi se pronašli svi koji su nestali kao rezultat ovih zločina i da se osiguraju prava svih preživjelih porodica nestalih je presudan element u istom ovom procesu.

- Transparentan i istinit prikaz onoga što se desilo u Srebrenici od suštinskog je značaja za mir - rekla je direktorica Bomberger.

ICMP podržava kontinuirane zahtjeve porodica nestalih za istinom i pravdom.

- Napori uloženi da se pronađu svi oni koji su nestali u Srebrenici i širom bivše Jugoslavije predstavljaju ključni element u vraćanju i uspostavi vladavine prava - podvukla je Bomberger.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'