Bosna i Hercegovina     | 12.07.2019. 13:23 |

Alkalaj razgovarao s Brammertzom o saradnji bh. institucija i IRMCT-a

FENA Saopćenje

 

NEW YORK (UN)/SARAJEVO, 12. jula (FENA) - Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama ambasador Sven Alkalaj sastao se jučer s glavnim tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT) Sergeom Brammertzom.

Sastanak, koji je inicirao Brammertz, održan je u okviru njegove posjete i podnošenja izvještaja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija. Zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a, na kojem će se raspravljati o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT), bit će održano 17. jula.

Alkalaj je na početku sastanka poželio dobrodošlicu tužiocu Brammertzu, te naglasio spremnost institucija BiH za saradnju s Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, kao i neophodnost regionalne saradnje, saopćeno je danas iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Brammertz je naglasio spremnost Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove da Tužilaštvu BiH pruži svu neophodnu pomoć, prije svega, u edukaciji tužilaca, posebno u slučajevima seksualnog nasilјa. Naveo je da je edukacija tužilaca u BiH bolјa opcija od učešća stranih tužilaca u postupcima, sa posebnim akcentom na pitanje finansiranja rada Mehanizma.

Alkalaj je istakao da bi jedna od osnovnih funkcija UN, kao i drugih institucija, trebala biti prevencija konflikata, odnosno preventivna diplomatija. Kao poseban problem za sve zemlјe regije, sagovornici su naglasili borbu protiv glorifikacije zločina i zločinaca. U tom pravcu, zaklјučeno je da je neophodno podizanje svijesti, ali i unapređenje obrazovanja stanovništva.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Novoimenovani ambasador Pakistana uručio kopije akreditivnih pisama

Webinar o povećanju vidljivosti ekonomske diplomatije MVP-a BiH i promovisanju mogućnosti ulaganja

Ministar Konaković primio u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Bahrein za BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'