Svijet     | 14.07.2019. 19:37 |

Francuska policija bacila suzavac na učesnike protesta

FENA Agencije

PARIS, 14. jula (FENA) - Francuski policajci ispalili su suzavac na učesnike protesta koji su se okupili u pariškoj aveniji Champs Elysees u nedjelju, nekoliko sati nakon što je predsjednik Emmanuel Macron na tom mjestu promatrao tradicionalnu vojnu paradu organiziranu povodom Nacionalnog dana Francuske.

Ova poznata ulica u centru Pariza ponovno je otvorena za saobraćaj nakon što je okončana parada, ali nekoliko stotina članova iz pokreta "Žuti prsluci" pokušali su ga ponovo zaustaviti.

Macron i visoki evropski dužnosnici koji su prisustvovali današnjoj vojnoj paradi već su bili napustili aveniju i uputili se u predsjedničku palaču na ručak.

Francuska BFM televizija prikazala je slike gdje policija baca suzavac da bi rastjerala članove "Žutih prsluka", dok pokušavaju blokirati cestu metalnim barikadama, kantama smeća i na drugi način, javlja Reuters.

Učesnici protesta bacali su predmete na policiju i palili kante. Policija je neke od demonstranata odvezla do susjednih ulica gdje su se pregrupirali i postavili nove barikade.

Policijski i sudski izvori kazali su da su 152 demonstranta povezanih s pokretom "Žuti prsluci" uhapšena dok su pokušavali protestirati.

Broj demonstranta "Žutih prsluka" smanjio se na nekoliko stotina tokom proteklih sedmica, iako ih je u novembru prošle godine bilo oko 300.000 u cijeloj zemlji, kada su počele demonstracije protiv povećanja cijena goriva i kasnije prerasle u opće nezadovoljstvo Macronovom politikom i vladom.

Pariške vlasti zabranile su sve "žute prsluke" u blizini parade tako da je malo demonstranata nosilo taj prepoznatljivi simbol koji je njihovom pokretu i dao ime.

Međutim, nekoliko grupa povezanih s tim pokretom pozvalo je na okupljanje oko avenije Champs Elysees na dan kada se prisjeća na Francusku revoluciju i dan kojim se slavi nacionalni praznik u Francuskoj.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija (VIDEO)

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija

Macron uvjeren da će Francuska biti domaćin 'grandiozne' ceremonije otvaranja Olimpijade

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana