Bosna i Hercegovina     | 15.07.2019. 12:39 |

Trischak kod Pendeš: Saradnja EUFOR-a s MO i OSBiH bit će uspješno nastavljena

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. jula (FENA) - Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš primila je danas u nastupnu posjetu novog komandanta EUFOR-a u BiH generalmajora Reinharda Trischaka povodom njegovog stupanja na dužnost komandanta snaga EU u Bosni i Hercegovini.

Razgovarano je o realizaciji planiranih aktivnosti saradnje MOBiH i EUFOR-a u tekućoj godini, kao i o dosadašnjoj saradnji s misijom EUFOR-a u BiH.

Pendeš je na početku sastanka uputila riječi dobrodošlice i čestitke generalu Trischaku na preuzimanju komandne dužnosti u EUFOR-u i poželjela uspjeh u daljnjem radu. Iskazala je zahvalnost misiji EUFOR-a na saradnji i pomoći koju pruža Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Naglasila je značaj učešća OSBiH u mirovnim misijama pod pokroviteljstvom UN, NATO ili EU, te edukacije pripadnika OSBiH u Centru za mirovne operacije i Centru za deminiranje, izrazivši očekivanje da će podrška EUFOR-a u smislu edukacije i vježbi u budućnosti biti unaprijeđena.

Također, istakla je doprinos misije EUFOR-a u procesu rješavanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava (MiMES), kao i u unapređivanju skladišta za čuvanje municije.

General Trischak je izrazio zadovoljstvo što će biti dio podrške koju EUFOR pruža MO i OSBiH naglasivši da je u tome sadržan i cilj misije EUFOR-a u BiH, da budu podrška u pozitivnim procesima. Također, istakao je kako je pozitivno iznenađen opremljenošću OSBiH obzirom na budžet, te istakao visok stepen profesionalizma, tehničke opremljenosti i spremnosti pripadnika OSBiH.

Trischak se zahvalio na prijemu, te izrazio uvjerenje da će saradnja misije EUFOR-a sa MO i OSBiH biti uspješno nastavljena. Među prioritetnim aktivnostima Pendeš je istakla i aktivnosti Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva, te informisala generala o predstojećim aktivnostima u tom smislu.

Sastanku su, pored ministrice Pendeš i generalmajora Trischaka, prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju MO BiH Zoran Šajinović, te brigadir Matthias Ivancsits iz Komande EUFOR-a, saopćeno  je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

Zapovjednik EUFOR-a kod gradonačelnika Brčkog

MO BiH - Svečanost povodom ukidanja diskriminacije u visini vojnih penzija u FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo