Svijet     | 15.07.2019. 16:12 |

Izetbegović u Ankari na obilježavanju treće godišnjice neuspjelog državnog udara

FENA Saopćenje

ANKARA, 15. jula (FENA) - Povodom treće godišnjice neuspjelog pokušaja vojnog udara, širom Republike Turske danas se obilježava Dan demokracije i nacionalnog jedinstva, a programu prisustvuje i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

- Različitim manifestacijama zvaničnici i građani odaju počast šehidima i građanima Turske koji su na današnji dan 2016. godine hrabro pružili otpor i spriječili teroriste FETO-a u nakani da sruše legitimnu vlast u toj zemlji - javlja Anadolu Agency (AA).

U društvu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i drugih visokih zvaničnika, Izetbegović je prisustvovao programu sjećanja na šehide u džamiji Millet i polaganju vijenca na Spomeniku šehidima 15. jula u Ankari.

Turski parlament je danas održao posebnu sjednicu povodom sjećanja na sprječavanje puča, a sjednici je prisustvovao i turski predsjednik Erdogan.

Zgrada parlamenta bila je jedna od meta napada pučista, a predsjedavajući parlamenta Mustafa Sentop položio je cvijeće na mjestu napada. Cvijeće je položio i Izetbegović, kao i šefovi i delegacija parlamenata Kirgistana, Azerbejdžana, Iraka, Pakistana.

Na bosforskom Mostu šehida 15. jula će danas biti svečano otvoren i Muzej sjećanja na 15. juli, a turski predsjednik Erdogan će se obratiti i skupu na istanbulskom aerodromu “Ataturk“.

Organizacija Fetulahci (FETO), koja je u Turskoj proglašena terorisičkom organizacijom, odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno tražila od SAD-a, navodi Anadolu Agency.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo