Svijet     | 15.07.2019. 17:47 |

Cavusoglu i Mogherini razgovarali o situaciji na istočnom Mediteranu

FENA Internet

ANKARA, 15. jula (FENA) - Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu i šefica evropske diplomatije  Federica Mogherini razgovarali su preko telefona o situaciji na istočnom Mediteranu, saopćili su u ponedjeljak diplomatski izvori.

Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost, također je potvrdila u ponedjeljak ujutro da je razgovarala s Cavusogluom o "turskim aktivnostima u istočnom Mediteranu". 

Kazala je da će šefovi diplomatija država članica EU raspravljati o toj temi, kao i o iranskom nuklearnom sporazumu, imigraciji, te o situaciji  u Africi i Libiji.

Cavusoglu je također razgovarao o istoj temi sa svojim finskim i švicarskim kolegama. 

Turska uporno osporava jednostrano bušenje u istočnom Mediteranu od strane vlade kiparskih Grka, naglašavajući da i turski Sjeverni dio Kipra također ima pravo da eksploatira resurse u toj regiji.

Brod pod turskom zastavom Fatih u maju je pokrenuo operacije bušenja u istočnom Mediteranu u regiji 75 kilometara od zapadne obale  Kipra.

Atina i kiparski Grci protive se prijeteći da će uhapsiti posadu broda i traže od EU da im se pridruži u kritikama turskih akcija, prenosi Anadolu Agency.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'