Bosna i Hercegovina     | 16.07.2019. 12:25 |

Vježba helikopterskog spašavanja EUFOR-a i FUCZ

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. jula (FENA) - Obuka i vježba helikopterskog spašavanja žrtve minske nesreće bit će održana danas i sutra u kampu Butmir i rejonu Uževice i Sedam vrela. 

Organizatori obuke i vježbe su EUFOR i Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ). Vježba ima za cilj prezentaciju mogućnosti učesnika i provjeru njihovih sposobnosti i opremljenosti ali i saradnju i zajedničko djelovanju na terenu.

Obuku, koju u kampu Butmir danas provodi EUFOR, Odjeljenje za zrakoplovstvo (AVDET) Medicinske evakuacije (Medevac), pohađa i 12 pripadnika FUCZ.

Planirano je da prvi dio obuke, između ostalog, obuhvati teorijski dio koji bi se sastojao od upoznavanja sa opremom, helikopterom i vitlom, sigurnosnim procedurama i tehničkim postupcima, dok bi u drugom dijelu obuka obuhvatala praktični dio u kome bi pripadnici FUCZ radili podizanje i spuštanje vitlom na helikopteru u letu.

Drugi dan vježbe uključit će spašavanje alpiniste iz stijene vitlom, evakuaciju unesrećenog sa nepristupačnog terena vitlom i dopremanje petočlanog tima na lokaciju, izvlačenje žrtve minske nesreće i transport helikopterom, saopćeno je iz FUCZ-a.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Zapovjednik EUFOR-a kod gradonačelnika Brčkog

Otvoren odjel fizikalne terapije u Staračkom domu Tomislavgrad

Bećirović pozvao EUFOR da dosljedno implementira Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo