Bosna i Hercegovina     | 17.07.2019. 10:15 |

Sastanak o preporukama za efikasnije procesuiranje predmeta ratnih zločina

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić, sa suradnicima i dužnosnicima Posebnog odjela za ratne zločine, održala je sastanak s predstavnicima Stalnog sudskog vijeća za ratne zločine Suda BiH.

Na sastanku je razgovarano o preporukama datim nakon sastanka s glavnim tužiteljem pri MRMKS, Serge Brammertzom, a koje se odnose na ubrzanje procesuiranja predmeta ratnih zločina, te održavanje visokih pravosudnih standarda u procesuiranju predmeta.

Također, jedna od tema sastanka odnosila se na ustupanje predmeta ratnih zločina na procesuiranje pravosudnim institucijama u susjednim zemljama, u slučajevima gdje su optužnice potvrđene a optuženi nedostupni pravosuđu BiH, a posebno u optužnicama koje su podignute u predmetima Kategorije II koji su proslijeđeni iz MKSJ, uz koordinaciju i nadzor ureda tužitelja pri MKSJ/MRMKS.

To pitanje izuzetno je važno, zbog postojanja više desetina predmeta u kojima su podignute optužnice, a optuženi se nalaze u susjednim zemljama, a riješavanje navedene situacije izuzetno je bitno u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina u regionu.

Sastanak spada u redovite aktivnosti u skladu sa Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina. Na sastancima se razgovara o praktičnim pitanjima koja su bitna za efikasnost procesuiranja predmeta ratnih zločina i prevazilaženje poteškoća koje se pojave u praksi.

Sastanci dužnosnika Tužiteljstva BiH i Stalnog sudskog vijeća za ratne zločine, održavaju se kontinuirano, s ciljem ubrzavanja rada na predmetima ratnih zločina i bolje učinkovitosti pravosudnih institucija u toj oblasti, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica za krijumčarenje 32 ilegalna migranta preko teritorije BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana