Bosna i Hercegovina     | 17.07.2019. 11:58 |

'Ključ grada Sarajeva' bivšem američkom senatoru Bobu Dolu

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas je jednoglasno donijelo odluku da se priznanje "Ključ grada Sarajeva" uruči američkom senatoru Robertu Josephu zvanom „Bob Dole“, kao najvažnijoj ličnosti u izgradnji čvrstih prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine, posebno Sarajeva sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Bob Dole je penzionisani američki senator iz savezne države Kansas, koji je tu funkciju obavljao u periodu od 1969. do 1996., a jedno vrijeme je bio i vođa većinske parlamentarne grupe u Senatu. Bob Dole je bio i kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima 1996. te kandidat za potpredsjednika.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić je obrazložio da je odluka o dodjeli priznanja donesena na osnovu prijedloga gradonačelnika Sarajeva.

Obrazloženo je  da je Bob Dole tokom cijele političke karijere bio vezan za BiH i Sarajevo, posebno u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali i u godinama rekonstrukcije i obnove. Dole je bio snažni zagovornik vojne intervencije koja bi zaustavila rat i razaranje u Bosni i Hercegovini.

Prema relevantnim studijama, upravo Dolov angažman u Senatu i pritisak koji je vršio na tadašnju demokratsku administraciju, bili su presudni u odluci bivšeg predsjednika SAD-a Bila Clintona da, zajedno sa NATO snagama, pokrene vojnu intervenciju u BiH. 

Pored toga, Dole je vrlo jasno i precizno javno okarakterizirao događaje u BiH kao agresiju i genocid. Njegov doprinos kao predsjednika Međunarodne komisije za nestale bio je nemjerljiv u prvim godinama intenzivne potrage i identifikacije žrtava ratnih zločina.

Dole je u više navrata posjećivao Sarajevo i BiH, a njegov snažan politički glas kao bivšeg lidera većine u američkom kongresu poticao je reforme i napredak Sarajeva i cijele države u protekle dvije decenije.

- Priznanje "Ključ Sarajeva", je kruna i najbolji način da se Sarajevo kao glavni grad BiH, simbolično oduži senatoru Dolu za nesebičnu pomoć, zalaganje i borbu za istinu koja nam je bila nerijetko važnija od humanitarnog angažmana - rekao je Skaka.

Inicijativa o dodjeli priznanja potekla je od vijećnika Nike Grebovića koji se prisjetio ratnih strahota koje su građani Sarajeva i BiH preživljavali.

- Osjetio sam sve strahote rata u Sarajevu i BiH i čitajući na portalima, TV-u , bio sam iznenađen kako se jedan čovjek iz daleke države iz Kanzasa zalaže za BiH, za Sarajevo. Jedini Bob Dole je pokrenuo i insistirao da se u vrijeme rata skine embargo na isporuku oružja BiH, zalagao se da se konačno zaustavi agresija na BiH i svojim autoritetom je uspio u tome - rekao je Grebović.

Priznanje "Ključ grada Sarajeva" se sastoji od kutije s ključem i povelje s tekstom na bosanskom i italijanskom jeziku, a u vrhu je utisnuta i Višegradska kapija kao simbol ulaza u Sarajevo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Džaferović uputio telegram saučešća povodom smrti Boba Dolea

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'