Bosna i Hercegovina     | 17.07.2019. 14:33 |

Borenović: Pelješki most samo je jedno od otvorenih pitanja BiH s Hrvatskom

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 17.jula (FENA) – Mnogo je otvorenih pitanja između Bosne i Hercegovine s jedne i Hrvatske sa druge strane, a izgradnja Pelješkog mosta je samo jedno od njih - rekao je predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović.

Ukazao je da je pitanje izgradnje Pelješkog mosta veoma složeno i da ga je neophodno vezati uz druga neriješena pitanja koja imamo sa Hrvatskom.

 - Prije svega, tražit ćemo od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da insistiraju na rješavanju problema odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, na samoj granici sa Republikom Srpskom i BiH u Novom Gradu. Također, neophodno je konačno utvrditi međunarodnu granicu između dvije zemlje na području općina Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica - rekao je Borenović, prenoseći stavove PDP-a. 

Istakao je da je neophodno tražiti pismene garancije od Vlade Republike Hrvatske da će most na Savi kod Gradiške biti završen u ugovorenom roku od 30 mjeseci.

- Također, kada je u pitanju težak položaja našeg naroda u Hrvatskoj mi ćemo zatražiti formiranja posebne mješovite Komisije Narodne skupštine RS-a koja bi imala zadatak da sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj definiše i djeluje na ispunjavanju zahtjeva prema institucijama Republike Hrvatske u cilju poboljšanja položaja Srba u Hrvatskoj koji nije nimalo zavidan - istakao je Borenović i izrazio stav da će o ispunjenju ovih zaključaka srpski član Predsjedništva BiH informisati Narodnu skupštinu RS u roku od tri mjeseca.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Zagreb domaćin Svjetske izložbe pasa

DIP Hrvatske: Na europskim izborima mogu birati i biti birani i državljani druge članice EU

Hrvatska: Sud odbio Horvatinčićev zahtjev za uvjetnim puštanjem

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta