Regija     | 18.07.2019. 16:47 |

Završena OSCE-ova radionica o identifikaciji žrtava trgovine ljudima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. jula (FENA) - Radionica o identifikaciji žrtava trgovine ljudima u migracionim tokovima, završena je danas na Jahorini.

Tema radionice, koju su zajednički organizirali OSCE-ov Ured specijalnog predstavnika i koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima i misije OSCE-a u Jugoistočnoj Evropi, jeste bila provedba OSCE-ovih jedinstvenih smjernica za identifikaciju žrtava trgovine ljudima.

Na radionici je bilo više od 40 učesnika iz BiH i regiona, a u njenom fokusu bilo je pitanje - na koji način je moguće prilagoditi smjernice domaćem zakonodavstvu i praksi u Jugoistočnoj Evropi.

- U našem izvještaju o procjeni potreba je naglašena jasna mogućnost za uspostavljanje jedinstvene procedure identifikacije koju bi moglo zajednički koristiti svo stručno osoblje angažirano da pruži pomoć na prvoj liniji prihvata - rekao je Valiant Richey, vršilac dužnosti OSCE-ovog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima.

Kako je kazao, cilj je da se poboljša identifikacija žrtava u migracionim tokovima.

- Te smjernice predstavljaju praktično sredstvo pomoći državama da izgrade svoje kapacitete. One su proizvod brojnih konsultacija sa domaćim akterima koje je naš Ured obavio u toku prošle godine. Sada je vrijeme za njihovu provedbu u cijelom regionu - precizirao je Richey.

Učesnici radionice su bili službenici koji su u svakodnevnoj interakciji sa ljudima koji se kreću migracijskom rutom na zapadnom Balkanu, uključujući predstavnike policije, agencija zaduženih za pitanje migracija, socijalnih službi, civilnog društva i međunarodnih organizacija.

- Ova radionica je bila veoma korisna i pravovremena za nas u Bosni i Hercegovini, jer smo se u proteklih godinu i po suočili sa masovnim i mješovitim migracionim tokovima u cijeloj državi, a sigurni smo da je u toku svega toga bilo i slučajeva iskorištavanja migranata i trgovine ljudima - rekao je Samir Rizvo, državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima pri Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz OSCE-ove misije u BiH. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

OSCE BiH: Nema više vremena za gubljenje u provedbi reformi

Ambasadorica Savić: Ohrabrujuće poruke za BiH iz sjedišta OSCE-a

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom