Bosna i Hercegovina     | 20.07.2019. 12:39 |

Godišnjica smrti Fikreta Hadžića, pionira islamskog bankarstva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20.jula (FENA) - Na današnji dan, 20. jula 2018. godine preminuo je prof. dr. Fikret Hadžić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i jedan od osnivača Fondacije “Izvor nade“.

Kako se navodi u saopćenju Fondacije za unapređenje obrazovanja i kulture "Izvor nade" Sarajevo, tokom života Hadžić je utemeljio brojne univerzitetske predmete, napisao knjige, članke i studije kako iz područja bankarstva, tako i iz područja islamskog bankarstva i finansija.

- Osmislio je i rukovodio smjerom za Islamsko bankarstvo i finansije na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, osnovao je Centar za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije, kao i Evropsko udruženje za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije. Bio je priznat kao vrhunski ekspert iz navedenih područja kako u Bosni i Hercegovini tako i širom svijeta – saopćeno je iz ove fondacije.

U spomen na doprinos koji je dao u radu Fondacije “Izvor nade“, rukovodstvo Fondacije je tokom 2019. godine preimenovalo naziv studentskog doma “Izvor nade“ u Studentski dom “Prof. dr. Fikret Hadžić“. 

Ploču sa imenom prof. Hadžića otkrili su članovi porodice, supruga Selveta i kćerke Anesa i Nejla, te u ime Fondacije, predsjednik Upravnog odbora Eldin Kunto.

Prof. Hadžić preselio je na današnji dan, 20. jula 2018. godine, nakon kraće bolesti, u 59. godini.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije