Bosna i Hercegovina     | 23.07.2019. 12:22 |

Obilježena godišnjica Bitke za Ugorsko

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. jula (FENA) - Dvadesetšesta godišnjica bitke za Ugorsko svečano je obilježena u organizaciji Udruženja Ratni vojni invalidi Vogošća.

Ova bitka je jedna od najvažnijih za odbranu Sarajeva tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

O tome govori i činjenica da su napadi agresorskih snaga bili izuzetno žestoki i pažljivo pripremani na ovom dijelu vogošćanskog ratišta. Braniocima je, međutim bilo jasno da Ugorsko ne smije pasti. U julu 1993. godine heroji Ugorskog su privremeno izgubljene linije u roku od nekoliko dana već vratili i uspjeli da ih održe protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja.

O strateškom značaju Ugorskog govorio je i pomoćnik načelnika Općine Vogošća za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Zijad Kadrić.

Govorio je i o čestim osporavanjima potrebe za postojanjem boračkih udruženja. Prihvatajući činjenicu da ih je na federalnom nivou možda previše, istakao je ipak kako su boračka udruženja u Vogošći u potpunosti opravdala svoje postojanje jer ovakvim obilježavanjima značajnih datuma popunjavaju prazninu koja postoji u školskim programima kada je u pitanju period agresije na BiH.

Udruženje RVI i ovog puta izrazilo je zahvalnost svima koji su prisustvovali ovoj manifestaciji, a posebna zahvalnost upućena je porodici Pašalić koja je poklonila dio zemljišta za izgradnju spomen obilježja, saopćeno je iz Općine Vogošća.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Općina Vogošća podržala projekt "Stazom sjećanja"

Bez problema protekli izbori u Općini Vogošća, na biračkim mjestima nisu zabilježene nepravilnosti

Sva biračka mjesta u Općini Vogošća otvorena na vrijeme

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo