Regija     | 24.07.2019. 17:52 |

Ove godine samo 40 izbjeglica dobilo azil u Slovenije

FENA Agencije

LJUBLJANA, 24. srpnja (FENA) - Od 5.300 migranata i izbjeglica, koliko ih je u prvoj polovici ove godine u Sloveniji otkrila i privela policija, status međunarodne zaštite zatražilo je njih 1802, ali je azil dobilo samo njih 40, prema podacima ministarstva unutarnjih poslova koje je u srijedu prenijela Slovenska televizija.

Slovenska vlada koju vodi premijer Marjan Šarec ove je godine zaoštrila politiku prema ilegalnim migrantima te najavila podizanje 40-ak novih kilometara žičane ograde prema Hrvatskoj s ciljem odvraćanja migranata.

Prema službenim podacima ilegalni ulasci ove su godine, među ostalim i zbog povoljnijih vremenskih prilika u odnosu na lani, znatno povećani, pa se u skladu s tim povećava zaštita najkritičnijih dijelova granice, osobito na ruti prema Italiji, u čemu od početka tjedna sudjeluju i pripadnici vojske.

Lani je tijekom cijele godine status migranata u Sloveniji zatražilo 2875 ljudi, ali je odobren samo za njih 102.

Zaoštrava se i kaznena politika prema organizatorima ilegalnih prijelaza koji bivaju uhvaćeni, među kojima je, prema podacima ministarstva unutarnjih poslova, najviše stranaca, pa je u zatvorima pod sumnjom ili optužbama za nezakonit prijelaz granice i ulazak u državu njih 323, što je skoro četvrtina ukupnog broja zatvorske populacije.

Među njima je daleko najviše državljana Srbije i BiH, a slijede oni s hrvatskom, pakistanskom, rumunjskom, makedonskom, albanskom i talijanskom putovnicom, prenosi Hina.

Broj slovenskih državljana koji se bave ilegalnim prijelazima nije poznat, a prema navodima policije oni su u odnosu na strance u manjini.

Za nezakonito krijumčarenje stranaca preko granice slovenski kazneni zakon predviđa zatvorsku kaznu do najviše 8 godina zatvora i novčanu kaznu, a takva djela tretira kao ilegalnu trgovinu ljudima koju izvode kriminalne skupine zbog profita.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'