Servisne informacije     | 25.07.2019. 07:39 |

BIHAMK- Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO,  25. jula (FENA) - Zbog održavanja Svjetskog prvenstva u kajaku i kanuu na divljim vodama "Banja Luka-Vrbas 2019", danas  od 07 do 20 sati, kao i naredna tri dana, do 28. jula, od 08 do 20 sati, obustavlja se saobraćaj na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Jajce na lokalitetu kanjona Tijesno. Za vrijeme obustave saobraćaj se preusmjerava na alternativni pravac Banja Luka-Čađavica-Mrkonjić Grad.

Zbog izvođenja deminerskih radova na magistralnom putu M-15 Glamoč-Mlinište na lokalitetu Razvršće od 07 do 14 sati, dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila kroz tunel Vranduk II saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Zbog povremeno pojačanog prometa vozila tokom dana, na ovoj dionici moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: Srbljani-Cazin, Jošanica-Stup (u Rajlovcu), Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralne puteve M-5 kod Jajca i M-17 u Vrapčićima i Mostaru.

Na graničnim prijelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Zbog visokih dnevnih temperatura preporučujemo izbjegavanje vožnji na duže relacije tokom dana, a ukoliko se ipak putuje, savjetujemo češće pauze.
...........................................................
„VEŽI SE-SIGURNOSNI POJAS SPAŠAVA ŽIVOT“. Saobraćajne nezgode jedan su od glavnih uzroka smrti djece ispod 14 godina. Procjenjuje se da bi oko 70% djece preživjelo ili ne bi zadobilo teške povrede da su bila ispravno vezana u odgovarajućoj autosjedalici. Zato ZAŠTITITE VAŠE DIJETE – UVIJEK  KORISTITE AUTOSJEDALICU !
...........................................................
Budite naš izvještač sa ceste. Obavijestite nas o obustavama saobraćaja, kao i drugim izmjenama u režimu saobraćanja, putem našeg sms broja 062-090-080.
---------------------------------  
U skladu sa Ugovorom koji je potpisan sa JP Ceste FBiH o obavljanju poslova pomoć-informacije na javnim cestama u dijelu Federacije BiH, BIHAMK je dužan da, bez naknade, svakom motorizovanom učesniku u saobraćaju godišnje pruži tri usluge tehničke pomoći na cesti, a najviše jednu uslugu tokom mjeseca, sa ciljem stavljanja vozila u mobilno stanje. Ukoliko se kvar ne može otkloniti BIHAMK je dužan i ukloniti vozilo sa ceste i prevesti ga do najbližeg servisa na udaljenost od maksimalno 3 kilometra od lokacije kvara. Vozila koja se nalaze u kvaru na privatnim prostorima: garaža – parking, dvorište i sl.  nemaju pravo na besplatne usluge pomoći na cesti. Besplatne usluge pomoći na cesti BIHAMK je obavezan pružiti učesnicima u saobraćaju u sljedećim kantonima: Unsko-sanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski, Srednjobosanski (u zoni odgovornosti Travnik, Novi Travnik, Bugojno, Donji i Gornji Vakuf), Hercegovačko-neretvanski (u zoni odgovornosti Konjic, Jabanica, Prozor-Rama i grad Mostar) i Sarajevski.
---------------------------------  
IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

AUTOPUT
A-1
Sarajevo zapad-Lepenica, zbog sanacije klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman i na mjestu radova preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.
Bosanska Gradiška-Banja Luka, zbog izgradnje naplatne stanice “Čatrnja” dolazit će do izmjena u saobraćanju.

MAGISTRALNI PUTEVI:
M-1.8
Srebrenik-Orašje, zbog sanacije tunela Ormanica vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.
Orašje, zbog radova na mostu preko rijeke Save kod graničnog prelaza Orašje saobraća se jednom trakom, naizmjenično.
M-4.2
Srbljani-Cazin u toku su radovi na rekonstrukciji magistralne ceste. Na mjestima izvođenja radova saobraća se sporije.
Cazin (Mala Lisa), zbog radova na izgradnji kružnog toka u vremenu od 22 do 06 sati, saobraća se sporije uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.
M-5
Hrenovica-Mesići, zbog urušavanja mosta u mjestu Kaljani potpuno je obustavljen saobraćaj.
M-15
Glamoč-Mlinište (na lokalitetu Razvršće), zbog izvođenja deminerskih radova u vremenu od 07 do 14 sati, dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.
M-16
Karanovac-Crna Rijeka, zbog radova na sanaciji klizišta saobraća se jednom trakom naizmjenično.
M-17
Zenica-Nemila, zbog sanacije tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V) vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.
Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraća se usporeno u zoni izvođenja radova.
Mostar (od sjevernog ulaska u grad do skretanja za Forticu) zbog radova na izgradnji javne rasvjete saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
Jablanica-Mostar (Vrapčići), zbog izvođenja neophodnih radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-17.3
Neum-Stolac (Prapratnica-ulazni portal tunela Žaba), zbog izvođenja radova saobraćaj se preusmjerava na privremenu obilaznicu.
M-18
Jošanica-Stup (Rajlovac), zbog sanacionih radova u vremenu od 7 do 17 sati, saobraća se naizmjenično,  jednom trakom
Kladanj.Podpaklenik, zbog sanacionih radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
Olovo-Semizovac (Gora) zbog sanacionih radova u vremenu od 7 do 17 sati saobraća se sporije, jednom trakom.
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.
Semizovac-Vogošća (ulaz u Vogošću), zbog radova na izgradnji kružnog toka saobraća se sporije uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.
M-19.2
Kladanj-Vlasenica, zbog sanacionih radova, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu saobraćajnu signalizaciju.
M-20
Ustiprača-Goražde-Ustikolina, zbog sanacionih radova i izgradnje kružnog toka saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
Bileća-Podosoje - u toku su radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže, obavezno je poštivanje postavljene signalizacije.

REGIONALNI PUTEVI
R-413a Čajdraš-Lokvine-Ovnak, zbog radova na kanalizacionoj  mreži, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.
R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo), zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.
R-425a Tromeđa-Zvirovići, zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva.
R-454a Bratunac-Drinjača, zbog radova na sanaciji klizišta od 00 do 07 sati  i od 16 do 00 sati na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.
R-458 Lopare -Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Ćelića, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.
R-461 Srebrenik- Sladna- Bukva, zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj. Alternativni pravci za sve kategorije vozila su R-461a Srebrenik-Donja Orahovica ili R-460 Srnice- Bukva- Gračanica

KANTON SARAJEVO
-Zbog izvođenja neophodnih radova obustavljen je saobraćaj u ulici Koševo (od raskrsnice sa ulicom Patriotske lige do raskrsnice sa ulicom Kemal-begova).
-Zbog izvođenja neophodnih radova od 08 do 17 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Alije Nametka (od raskrsnice sa ulicom Sedrenik do raskrsnice sa ulicom Mihrivode i Medrese).
-Zbog radova na rekonstrukciji mosta preko Rakovičkog potoka obustavljen je saobraćaj u ulici Stara pruga.
- Zbog izvođenja radova na izgradnji podzemne garaže sa višenamjenskim trgom od 00 do 24 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Avdage Šahinagića. Alternativni pravci za vrijeme obustave su: ulica Veliki Alifakovac-Alifakovac-Megara-Džemala Čelića-Mehmeda Mujezinovića-Franjevačka-Konak-Obala Kulina bana i obratno.
 - Zbog sanacije klizišta u ulici Hakije Kulenovića privremeno je izmjenjen režim saobraćaja (postojeći dvosmjerni saobraćaj se ukida i saobraćaj uspostavlja u jednosmjernom režimu). U funkciji je smijer iz pravca Jukićeve ulice, dok se iz pravca Odobašine ulice može doći samo do tunela.
- Zbog izvođenja sanacionih radova usporeno se saobraća u ulicama: Ivana Cankara, Kralja Tvrtka, Avde Palića, Ploča, Čobanija, Hamdije Kreševljakovića, Zmajevac, kao i na putu Bijele vode-Šabići (Bjelašnica).

UNSKO-SANSKI KANTON
Zbog održavanja manifestacije  „Kladuško ljeto 2018“ do 04.08. od 19 do 01 sati,  privremeno se obustavlja saobraćaj na magistralnom putu M-4.2 u Velikoj Kladuši.  Alternativni pravac za vrijeme obustave je: Trg mladih, ulica Ibrahima Mržljaka do kružnog toka i skretanja prema ulici Sulejmana Topića, Trg mladih, ulica Maršala Tita do ulice Zuhdije Žalića, Trg mladih, ulica Hamdije Pozderca do skretanja prema ulici Ive Marinkovića, saopćava BIHAMK.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Normaliziran saobraćaj na M-1.8 Tuzla-Srebrenik

Zbog saobraćajne nezgode obustavljen saobraćaj na putnom pravcu Doboj-Tuzla

BIHAMK - Nakon uklanjanja odrona, normaliziran saobraćaj na magistralnom putu Dobro Polje-Miljevina

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo