Kultura     | 25.07.2019. 08:23 |

Predstavljen roman 'Znaš li Nunu Montiljo?' Edina Krehića

FENA Saopćenje

MOSTAR, 25. srpnja (FENA) - Promocija romana "Znaš li Nunu Montiljo?", autora Edina Krehića održana je u srijedu navečer u sklopu međunarodne kulturno-turističke manifestacije "Mostarsko ljeto 2019".

Riječ je o priči inspiriranoj istinom i govori o sefardskoj, židovskoj obitelji u Sarajevu koja se nađe u središtu holokausta. Otac Badro Montiljo vlasnik je radnji sa slatkišima i pokreće liniju čokolada N, nazvanih po Nuni, njegovoj kćerki. Ima priliku otići, ali ostaje u Sarajevu kada počinje progon Židova. Jedina nada ove obitelji su njihovi kućni prijatelji, čuveni kirurg dr. Uzeir Karamehmedović koji je u dilemi da li rizikovati život obitelji zbog Montilja? Njihove kćerkice Nuna i Esma su poput sestara... Upravo po Nuni Montiljo, naslovljena je cijela knjiga.

Izdavač je Videoarhiv, Biblioteka Hamdija Kreševljaković, a direktni izdavač Nihad Kreševljaković.

Edin Krehić je suvremeni bh. pisac, nagrađivan za romane, drame i pripovijetke. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka.

Objavio je "Nisam te se nagledao" baziran na pripovijetki "Skinut ću ti zvijezde u kašiku" nagrađenoj 2010. na kulturno-književnoj manifestaciji "Susreti Zija Dizdarević" u BiH. Roman "Jednog dana doći ću, oče" objavio je 2014. godine, a knjiga je iste godine ponijela nagradu "Plaketa Ajvatovice". Krehićev prvijenac "Čuvaj se" doživio je tri izdanja u BiH.

Preveden je na arapski jezik i objavljen u Dubaiju 2013. godine. Njegov scenaristički prvijenac, kratki igrani film "Ludwig von Sarajevo", dobio je treću nagradu na međunarodnom Film festivalu za ljudska prava "Human district" u Beogradu 2017. godine. Prikazan je i na Sarajevo film Festivalu. Nagradu za radio dramu "Breaking News" dobio je 2009. godine na BH radiju 1.

Voditelj promocije bio je Sanel Kajan, a uz autora Edina Krehića, govorili su i povjesničar i izdavač Nihad Kreševljaković i Hana Bajrović, voditeljica Modula memorije, koji baštini kulturu sjećanja.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

'Sakupljač sjenki' autora Samira Deumića predstavljen na Sajmu knjiga u Sarajevu

‘Ganganet’ virtualno promovira kulturu Hercegovine

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta