Svijet     | 25.07.2019. 08:49 |

Novi kabinet Borisa Jonshona sastaje se jutros

FENA Internet

LONDON, 25. jula (FENA) - Novi kabinet Borisa Johnsona sastat će se prvi put u četvrtak ujutro, prije nego što se novi premijer obrati Donjem domu, prenosi BBC uz ocjenu da je Johnson dao ključne uloge vodećim Brexiterima.

Dominic Raab i Priti Patel vratili su se u vladu kao ministri za vanjske i unutarnje poslove, a Sajid Javid je imenovan ministrom finasija, jer je više od polovine kabineta Terezije May, uključujući i suparnika Jeremyja Hunta, dalo otkaz ili su smijenjeni, rezimira BBC.

Dominic Raab novi je britanski ministar vanjskih poslova i prvi državni sekretar, objavio je u srijedu Downing Street.

Raab je bio ministar za Brexit u vladi premijerke Therese May koju je napustio zbog neslaganja oko tog gorućeg pitanja, podsjeća Reuters.

Novi šef diplomatije,  45-godišnji Raab je u novembru kao ministar za Brexit dao ostavku jer se s premijerkom May nije slagao oko strategije izlaska zemlje iz EU smatrajući je previše popustljivom.

Raab slovi kao euroskeptik koji nema problema izvesti Britaniju iz EU-a bez sporazuma.

Novi ministar finansija Sajid Javid, bivši ministar unutarnjih poslova, imenovan je prvim ministrom finansija iz redova jedne etničke manjine. Bivši bankar, Javid, je u 25. godini bio potpredsjednik banke Chase Manhattan, nakon čega je radio u Deutsche Bank prije nego je ušao u politiku.

Ministricom unutarnjih poslova u novoj Johnsonovoj vladi postala je Priti Patel.

Johnson je zadržao Stephena Barclaya kao ministra za Brexit. Na svom Twitteru Barclay je prije par dana napisao da bi izlazak iz EU-a bez sporazuma "poremetio" stvari, ali da bi "neizlazak bio najgori ishod".

Novi britanski premijer imenovao je Bena Wallacea za novog ministra odbrane.

Novi kabinet Borisa Johnsona sastat će se prvi put u četvrtak ujutro, prije nego što se novi premijer obrati Donjem domu, prenosi BBC uz ocjenu da je   Johnson dao ključne uloge vodećim Brexiterima.

Dominic Raab i Priti Patel vratili su se u vladu kao ministri za vanjske i unutarnje poslove, a  Sajid Javid  je  imenovan ministrom finasija, jer je više od polovine  kabineta Terezije May, uključujući i suparnika Jeremyja Hunta, dalo otkaz ili su smijenjeni, rezimira BBC.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Boris Johnson odbacio kritični izvještaj o njegovom ponašanju kao 'šaradu'

Ko su članovi Kabineta zamjenice ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH?

Boris Johnson se povukao iz utrke za novog britanskog premijera

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom