Ekonomija     | 25.07.2019. 12:00 |

Predstavnici Ministarstva gospodarstva HBŽ-a sastali se s gospodarstvenicima

FENA Saopćenje

BOSANSKO GRAHOVO, 25. srpnja (FENA) - Predstavnici Ministarstva gospodarstva Hercegbosanske županije (HBŽ) u srijedu su održali  sastanak s gospodarstvenicima općine Bosansko Grahovo čime je završen planirani krug sastanaka o temi poticaja gospodarstvu, izvijestila je u četvrtak Služba za odnose s javnošću Vlade HBŽ-a.  

 Kao i na ranijim sastancima gospodarstvenici su iskoristili priliku da iznesu probleme s kojima se susreću u poslovanju, pri čemu su spomenuti problemi koji su ranije navođeni, no i neki novi, kao što su nerazvijenost financijskog tržišta u Bosni i Hercegovini, zbog koje domaći poduzetnici realiziraju kredite po znatno višim kamatnim stopama u odnosu na poduzeća u ekonomski razvijenim zemljama, što ih automatski stavlja u neravnopravan položaj, odnosno njihove proizvode čini skupljima, a time i nekonkurentnima.

U tom smislu poduzetnici su istaknuli kako je veoma teško ispuniti uvjete koje zahtijeva Razvojna banka FBiH, tako da su poduzetnici u većini slučajeva ipak primorani kredite realizirati kod komercijalnih banaka.

 Nakon sastanka predstavnice poduzeća Brick d.o.o., koje se bavi proizvodnjom i prodajom cigle pozvali su predstavnike Ministarstva u obilazak njihove ciglane. Oni su obišli pogone te se upoznali s poslovanjem poduzeća, pri čemu je opet došao do izražaja problem nedostatka sirovine u drvnoj industriji, koji se negativno održava i na ostale industrijske grane. 

 Budući da se cigla za prodaju pakira na drvenim paletama, a da zbog pomanjkanja drvne sirovine kasni i isporuka paleta, svako kašnjenje uzrokuje dodatne financijske troškove ovom poduzeću.

S ovim sastankom je završio krug sastanaka s gospodarstvenicima u svih šest općina HBŽ-a te će resorno Ministarstvo objediniti izvješća sa svih sastanaka i uputiti ih Vladi HBŽ-a, kako bi je dodatno upoznalo sa nužnošću i hitnošću poduzimanja mjera za oporavak gospodarstva. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Sastanak Nikšića i Isaka - Vjerujemo u zakonit i ispravan rad svih institucija

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu