Bosna i Hercegovina     | 26.07.2019. 16:13 |

Potpisan Sporazum o saradnji na smanjenju koncentracije čvrstih čestica u zraku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. jula (FENA) - Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović  i v.d. direktorice KJKP “RAD” Vera Arnautović danas su potpisali Sporazum o saradnji na smanjenju koncentracije čvrstih čestica u zraku u zimskom periodu u Kantonu Sarajevo.  

Sporazum podrazumijeva nabavku kalcijum hlorida za primjenu “mokrog postupka” u Kantonu Sarajevo u zimskom periodu za sezonu 2019./2020. u skladu s “Elaboratom o korištenju kalcijum hlorida za zimsko održavanje saobraćajnica u cilju smanjenja zagađenja zraka.”

Također, Sporazum se odnosi i na primjenu “mokrog postupka” u zimskom periodu za održavanje glavne saobraćajnice od Vijećnice do Ilidže u cilju sprečavanja zagađenja zraka čvrstim česticama, kako je to predviđeno Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

- Prema nekim nezvaničnim informacijama  ovim metodama moglo bi se postići i do 30 posto manje prisustvo čestica u zimskom periodu. Mjera je bila definisana u Planu interventnih mjera i nikada do sada primijenjena. Sada želimo to primijeniti i spriječiti povećanje čestica koje nastaju zbog saobraćaja, a ne samo baviti se posljedicama - naglasio je Filipović, saopćila je Pess služba KS.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana