Bosna i Hercegovina     | 26.07.2019. 16:09 |

Bencun posjetio osoblje iz BiH u okviru Specijalne posmatračke misije u Ukrajini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. jula (FENA) - Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri OSCE-u, UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču ambasador Siniša Bencun posjetio je 24. i 25. jula osoblje iz BiH u okviru Specijalne posmatračke misije (SMM) OSCE-a na istoku Ukrajine.

BiH je treća grupacija po brojnosti u SMM sa skoro 50 članova osoblja, odmah poslije SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

Bila je ovo prilika za razgovor na različite teme, uključujući uvjete rada i kvalitet života naših državljana, probleme s kojima se susreću na terenu ali i sa samom SMM, te kako unaprijediti komunikaciju s matičnom državom putem misije BiH u Beču.

Šef Specijalne posmatračke misije „Kramatorsk Hub“ Džon Sorenson je u razgovoru s ambasadorom Bencunom istakao predanost poslu bh. osoblja i prihvatanje različitih zadataka bez premišljanja.

Takav odnos prema poslu i pravilima službe doveo ih je tokom vremena na odgovorne pozicije u svim odjelima unutar SMM-a, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Drugog dana posjete, ambasador Bencun pridružio se SMM patroli u zoni oko prijelaza na kontakt liniji između vladinih i snaga tzv. Donjecke Narodne Republike.

Tokom patroliranja, ambasador Bencun uvjerio se u loše uvjete kroz koje prolaze civili pri prelasku sa jedne na drugu stranu kontakt linije, a sam prelazak može da traje i po nekoliko sati.

SMM patrola pokazala je ambasadoru i sisteme video nadzora nad kršenjem prekida vatre, a jedan od članova osoblja iz BiH objasnio je izazove s kojima se SMM susreće prilikom nadgledanja terena.

Terenski obilazak završen je posjetom SMM oficirima za vezu stacioniranim u Bahmutu, preko kojih teče sva komunikacija sa i između sukobljenih strana, uključujući i dojave o kršenju prekida vatre.

Prije povratka u Beč ambasador Bencun imao je u Kramatorsku i radni ručak s osobljem iz BiH, tokom kojeg se zahvalio na dobrodošlici i svemu predočenom, a što će biti od izuzetne koristi kod zauzimanja stava BiH i drugih zemalja članica OSCE po pitanjima koja su u vezi sa SMM-om.

On je ponudio i resurse Misije BiH u Beču za rješavanje eventualnih problema s kojim se osoblje bude susretalo za vrijeme svog angažmana u OSCE-u.

Svi prisutni nisu skrivali zadovoljstvo ovom posjetom, iskazavši očekivanja za učestalijim susretima ove vrste, kakve imaju i druge zemlje zastupljene u SMM u Ukrajini, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

OSCE osuđuje odluke NSRS o izbornom zakonu

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'