Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje

Nakon zadnje, zasigurno najburnije sjednice Narodne skupštine Republike Srpske strasti se ne smiruju. Na pomolu je nova najava gušenja demokratije u RS, ovaj put od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Na prvom septembarskom zasjedanu zatražiću promjene Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske, koje će onemogućiti degradaciju te institucije, poručuje lider SNSD-a Milorad Dodik.

"Prvo što nije normalno jeste da srpski član predsjedništva pokreće izmjene Poslovnika o Skupštini, kao što je potpuno čudno da mi u Skupštini RS raspravljamo o gradnji Pelješkog mosta. Ne može biti normalno, kad nas ne vode normalni ljudi”, navodi Stanivuković.

Kaže da treba uvesti sankcije i za ćutologe. Predlaže da ćutolozi i predsjednik Skupštine koji je minimalno na Skupštini bude plaćen u skladu sa tim, odnosno da Poslovnik predvidi novčane kazne za one koji ništa ne rade, a za to primaju uredno punu platu.

"Očigledno je gospodin Dodik svjestan da će i dalje biti njegovih izmišljenih vitalnih nacionalnih interesa, te da će morati opet dolaziti u Narodnu skupštinu RS i da se nas troje ne može nositi", priča Draško Stanivuković.

Poslovnik Narodne skupštine Republike Srpske izmijenjen je posljednji put prije dvije godine. Predviđa deset minuta diskusije, repliku dva puta i jedan krivi navod od po tri minuta.

"Ovo je malo ako govorimo o ovako značajnim temama. Ne smeta mu što ima neograničen broj javljanja i neograničeno trajanje istih. To mu nije pravljenje cirkusa, skrnavljenje i rušenje digniteta Skupštine. Zato što je doživio debakl u Skupštini i zato što nema odgovor na sve naše istine koje smo rekli i zato što je vidio rast podrške nas poslanika među
građanima i svjestan da ga to može smjeniti zajedno za njegovom oligarhijom on poteže za dodatnim gušenjem demokratije i slobode govora. Protiv ovoga ćemo se boriti svim sredstvima”, zaključuje Stanivuković.

Nebojša Vukanović kaže da za njega ovakva Dodikova inicijativa predstavlja isticanje bijele zastave i kapitulacije režima.

"Dodik je svjestan nemoći i poraza njegovih poslanika u Narodnoj skupštini, da je u direktnom sukobu mišljenja i ideja sa opozicionim poslanicima SNSD potopljen, i da su svjesni da su upravo skupštinske rasprave promijenile stavove javnog mijenja. Zbog nemoći i inferiornosti Dodik i SNSD pokušavaju promijeniti Poslovnik, ograničiti diskusije
poslanika jer su svjesni da ne mogu da pariraju najagilnijim poslanicima opozicije”, kaže Vukanović.

Narodni poslanik Jelena Trivić povodom najave izmjena Poslovnika, uputila je predsjedniku Narodne Skupštine Nedeljku Čubrilovičću otvoreno pismo koje prenosimo u cjelosti:

OTVORENO PISMO PREDSJEDNIKU NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRPSKE


Poštovani predsjedniče Narodne skupštine gospodine Čubriloviću,

Zar nije derogiranje i ponižavanje Narodne skupštine to što priču o promjeni Poslovnika otvara srpski član Predsjedništva BiH? Uz svo uvažavanje funkcije koju obavlja gospodin Dodik, zar niste trebali Vi pokrenuti ovo pitanje ako smatrate da Poslovnik treba mijenjati?

Ja lično ne smatram da Poslovnik treba mijenjati, ali da smatram, ja bih ovo pitanje pokrenula u skladu sa skupštinskim procedurama, a ne stvarajući medijsku hajku.


Kao srpski član Predsjedništva, kakve on direktne veze ima sa radom Narodne skupštine?!
Da li Vi uopšte imate osjećaj da ovakvim medijskim nastupima gospodin Dodik zapravo najviše ruši Vaš ugled i ugled funkcije koju obavljate?


Molim Vas predsjedniče Narodne skupštine, da u najskorije vrijeme čujemo Vaš stav po pitanju promjene Poslovnika, jer Vi predstavljate Narodnu skupštinu i sve nas narodne poslanike. Gospodin Dodik nas predstavlja u Predsjedništvu BiH. Barem tako kaže njegova funkcija.

Srdačan pozdrav,
Narodni poslanik
Jelena Trivić

PDP
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.