Bosna i Hercegovina     | 26.07.2019. 15:57 |

Općina Centar - Profesionalni sport je briga cijele društvene zajednice

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. jula (FENA) - Iako oblast profesionalnog sporta treba da bude briga cijele društvene zajednice i svih nivoa vlasti, Općina Centar kao društveno odgovorna lokalna zajednica, predvođena načelnikom Nedžadom Ajnadžićem, opredijelila se da jedan od prioriteta bude dovođenje Olimpijskog stadiona ''Asim Ferhatović Hase'' na Koševu u stanje da se na njemu mogu odigravati međunarodne utakmice.

U tom cilju Općina Centar je uložila velika sredstva iz vlastitog budžeta, samo u posljednje dvije godine 1,3 miliona konvertibilnih maraka u modernizaciju stadiona. Ta sredstva su utrošena na uspostavu centralne sobe za upravljanje sistemom sigurnosti, pojačanje reflektorske rasvjete, postavljanje novog semafora, ugradnju novih stolica u VIP loži, sanaciju službenog ulaza, saopćeno je iz Općine Centar.

Osim Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, kako se navodi, nijedna druga institucija viših nivoa vlasti u proteklim godinama nije izdvojia bilo kakva finansijska sredstva za modernizaciju stadiona na Koševu.

- Ujedno su planirani novi projekti dalje modernizacije stadiona za odigravanje međunarodnih utakmica po standardima UEFA-e i FIFA-e (u vrijednosti 1,7 miliona maraka) a koje Općina Centar ne može i ne treba da radi sama i bila je spremna učestvovati u ulaganjima. Stoga je uputila molbu da sredstva izdvoje Grad Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta, Vlada Federacije BiH, od kojih nikada nije stigao odgovor - navodi se u saopćenju.

Ističu da je želja Općine da FK Sarajevo igra svoje utakmice na Stadionu "Asim Ferhatović Hase", ali i da nogometna reprezentacija BiH domaće utakmice igra u glavnom gradu i na olimpijskom stadionu. Stoga se očekuje učešće i ostalih nivoa vlasti, "jer to nije samo interes i odgovornost jedne lokalne zajednice već i glavnog grada BiH, Kantona, Federacije i cijele države Bosne i Hercegovine".

Uporedo s aktivnostima na modernizaciji stadiona visoki prioritet Općine Centar je pronalaženje partnera na međunarodnom nivou za rekonstrukciju i modernizaciju stadiona. U tom cilju Općina je raspisala otvoreni međunarodni predkvalifikacijski poziv za iskazivanje interesa potencijalnih privatnih partnera da investiraju svoja sredstva u realizaciju projekta modernizacije kompleksa Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase" na Koševu, na koji su se prijavile dvije respektabilne inostrane kompanije, a nakon predstojećih izmjena i dopuna RP "Zetra" bit će stvoreni uslovi za raspisivanje međunarodnog kvalifikacijskog poziva za izbor najpovoljnijeg partnera za modernizaciju i stadiona Koševo i cijelog sportskog kompleksa lokaliteta Koševo.

- Sportskoj javnosti u BiH je poznata činjenica da UEFA i FIFA finansiraju projekte modernizacije fudbalskih stadiona i stvaranja neophodnih uslova za odigravanje međunarodnih utakmica u okviru ovih fudbalskih federacija. U tom smislu Općina ne može biti partner niti kandidirati projekte modernizacije prema UEFA-i i FIFA-i već to može isključivo klub koji igra na određenom terenu, u ovom slučaju FK Sarajevo, putem Nogometnog saveza BiH - saopćeno je iz Općine Centar.

Spremni su da, ukoliko UEFA ili FIFA odobre finansijska sredstva za određeni projekat, učestvuju i svojim sredstvima kako bi se realizirali projekti koji će zadovoljiti propisane uslove za odigravanje međunarodnih utakmica.

Općina smatra da bi bilo korektno i poziva Nogometni savez BiH da obavijesti javnost o načinu kandidiranja projekata za modernizaciju stadiona, te da Općinu obavještava o projektima koje finansiraju UEFA i FIFA u oblasti razvoja sporta i sportske infrastrukture.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana