Bosna i Hercegovina     | 26.07.2019. 16:25 |

Godišnja skupština Hrvatskog svjetskog kongresa započela u Mostaru

FENA Saopćenje

MOSTAR, 26. srpnja (FENA) - Godišnja skupština Središnjeg odbora Hrvatskog svjetskog kongresa otvorena je u petak u Mostaru gdje će se do nedjelje, 28. srpnja održavati pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.

 Skupština predviđa brojne aktivnosti, među kojima i usvajanje izmjena Statuta te usvajanje Izvješća o pripremama za pete Hrvatske svjetske igre koje će se održati u Zagrebu od 21. do 25. srpnja sljedeće godine.

 Predsjednik Kongresa Vinko Sabljo u svom obraćanju zahvalio je predsjedniku HNS-a BiH Draganu Čoviću na potpori koju je iskazao zasjedanju Središnjeg odbora Hrvatskog svjetskog kongresa.

 Otvaranju Skupštine prisustvovao je i predsjednik Čović koji je izrazio zadovoljstvo što se ovogodišnja Skupština održava u Mostaru, pod pokroviteljstvom HNS-a.

 "Kako je zadaća Kongresa stvaranje jedinstvene mreže svih Hrvata i Hrvatica, hrvatskih udruga i ustanova izvan Republike Hrvatske, što se tiče Hrvata BiH, mi se ovdje pokušavamo očuvati, a ja sam siguran da ćemo se i očuvati, kao potpuno jednakopravan, konstitutivan narod na čitavom prostoru BiH", poručio je Čović.

 Pritom je naglasio kako je ključni zadatak za Hrvate u BiH osigurati Izborni zakon koji će osigurati legitimno predstavljanje hrvatskog naroda kao jednog od tri konstitutivna naroda na svim razinama vlasti.

 "Zbog toga nam je i vaša podrška i ohrabrenje bitno", poručio je predsjednik Čović koji je poželio uspješno održavanje skupštine, uz nadu kako će ovogodišnji susret predstavnika nacionalnih kongresa, udruga i zastupnika iz svih zemalja unaprijediti zajedništvo među Hrvatima, ostvarenje njihovih težnji, osiguranje kontinuiteta i razvoja vjerskog, duhovnog, kulturnog, društvenog i športskog naslijeđa.

 Na otvaranju skupa prisutnima su se obratili i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i Ivan Sabolić, veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, izvjestio je Ured za informiranje HNS-a BiH.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo