Svijet     | 27.07.2019. 18:58 |

Policija u Moskvi privela 600 učesnika protesta opozicije

FENA Internet

MOSKVA, 27. jula (FENA)  - Ruska policija je u subotu prije ili za vrijeme održavanja protesta opozicije u centru Moskve privela 600 osoba, među kojima je bilo i nekoliko istaknuti članova ruske opozicije.

Nekoliko hiljada  prisutnih, pokazalo je koliko se aktivista, a posebno mlađih ljudi, ne boje izaći na ulice u namjeri da nastave pritisak na  Kremlj , prenosi  Reuters i dodaje da su  povici "Rusija bez Putina" i "Putinova ostavka" odjekivali  u središtu Moskve.

Ranije je opozicija najavila protest ispred moskovske gradske vijećnice, koji su vlasti proglasile ilegalnim.

Protesti se, objasnili su pripadnici opozicije, održavaju zbog nepravednog isključivanja njihovih kandidata iz sudjelovanja u lokalnim izborima u Moskvi 8. septembra. Moskovske vlasti tvrde da kandidatima nije omogućeno sudjelovanje u izborima jer nisu prikupili dovoljan broj potpisa, što opozicija demantira.

U srijedu je opozicionaru i velikom kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom, koji je i pozvao na održavanje protesta, određen pritvor u trajanju od 30 dana. Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin na društvenim mrežama upozorava da će vlasti reagirati vrlo odlučno kako bi se zajamčio javni red i mir.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Poljski farmeri blokirali puteve širom zemlje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo