Bosna i Hercegovina     | 29.07.2019. 09:35 |

Kamp liderstva za mlade iz BiH od 1. do 5. augusta na Sutjesci

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. jula (FENA) - Kamp liderstva za mlade iz Mostara, Sarajeva, Banje Luke, Livna, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Travnika, Brčkog, Tuzle i Zenice bit će održan od 1. do 5. augusta na Sutjesci. 

Organizatori kampa su Care International Balkan te partnerske organizacije Asocijacija XY iz Sarajeva, Perpetuum Mobile iz Banje Luke i Snaga Mladih/Youth Power iz Mostara.

Po riječima lidera programske oblasti Zdravlje i zdravi životni stilovi Asocijacije XY Feđe Mehmedovića, Kamp liderstva okuplja najaktivnije mlade ljude koji su prethodnih godina pokazali iznimnu posvećenost prevenciji nasilja i koji aktivno uključuju svoje vršnjake u aktivnosti koje su od iznimnog značaja za naše društvo i našu zemlju. 

- Posebno nas raduje činjenica da je ovo tradicionalni kamp zbog kojeg će naša zemlja u augustu postati bogatija za 60 novih mladih lidera koji će oblikovati društvo u kojem živimo kalupom tolerancije, međusobnog uvažavanja i afirmacije nenasilnih oblika ponašanja. Kamp je prilika da mladi upoznaju svoje vršnjake iz drugih gradova koji rade iste ili slične stvari, a koji su udruženi oko iste ideje, a to je da je ovo zemlja u kojoj nasilje nema i ne treba da ima svoje mjesto, ali i da steknu nova prijateljstva - zaključuje Mehmedović.  

Projektni menadžer CARE International u Bosni i Hercegovini prof. dr Saša Petković ističe značaj programa čiji je fokus rad sa mladima.

-Dvadeset godina rada s mladima nije dovoljno vremena a da se iznova pozitivno ne iznenadim s kakvim potencijalom i bogatstvom raspolaže naša zemlja. To bogatstvo su naši mladi ljudi spremni da promovišu nenasilno ponašanje, zdravije životne stilove, rodnu i svaku drugu ravnopravnost i pravičnost u društvu. Care je organizacija koja je to prepoznala i fokusirala svoj rad na prevenciji i dodatnom obrazovanju mladih, izgradnji njihovih životnih vještina i kompetencija za ulazak u kompleksni svijet odraslih - kazao je Petković.

Aktivnost je realizirana u okviru projekta Inicijativa mladića II (YMI - Young Men Initiative): “Promoviranje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II”, koji je podržava Vlade Švicarske, OAK Fondacija, Austrijska razvojna agencija i Care International BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

'Razgovoruša' mladih i vlasti 18. travnja u Širokom Brijegu

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Potpisan sporazum o finansiranju rada Studentskog parlamenta UNSA u iznosu od 30.000 KM

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta