Bosna i Hercegovina     | 29.07.2019. 12:53 |

Eko akcija: Nuklearni otpad na trgovskoj gori - kolonijalizam 21. vijeka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. jula (FENA) – Iz nevladine organizacije Eko akcija pozdravljaju inicijativu ekoloških udruženja koja danas u Sarajevu organiziraju protestno okupljanje protiv odlaganja nuklearnog otpada na granici Evropske unije s BiH, ali u saopćenju navode da im se neće pridružiti zato što bi, osim vlasti BiH i Republike Hrvatske, adresa protesta morala biti i Delegacija Evropske unije u našoj zemlji.

U saopćenju se ističe da odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, koje će direktno ugroziti snabdijevanje Novog Grada vodom, nije samo pitanje odnosa Hrvatske i BiH već odnosa Evropske unije prema našoj zemlji.

- Propisi zaštite okoliša i vitalnih prirodnih resursa u EU vrlo su jasni i striktni, ali to očigledno ne važi za zemlje na periferiji Unije, prema kojim se ona sve više odnosi kao kolonijalna sila. Nakon Strategije za zapadni Balkan u kojoj okoliš jedva da se spominje, takav kolonijalni odnos ponavlja se i na primjeru odlaganja nuklearnog otpada, protivno Konvenciji o prekograničnom utjecaju na životnu sredinu, a koje je i EU potpisnica, kao i Slovenija, Hrvatska i BiH – navodi se u saopćenjuu Eko akcije.

Dodaje se kako se ovim dodatno otežava i ugrožava život ljudi u „krajevima već uveliko opustošenim politikom odvlačenja mladih i stručnih kadrova koju provode neke članice EU, dok sama Hrvatska svjesno štetnom uticaju izlaže svoja područja naseljena stanovništvom iz manjinskog naroda“.

- Podsjećamo na brzinu i intenzitet reagiranja Evropske unije na izgradnju Bloka 7 TE u Tuzli, pod izlikom zabrinutosti za okoliš. Budući da je takva reakcija izostala u slučaju TE Stanari, za koju je kapital stigao iz same Unije, kao i u ovom slučaju nuklearnog otpada, može se zaključiti da je EU zabrinuta samo za svoj uticaj na Balkanu, koji očigledno smatra isključivo svojom kolonijalnom teritorijom - saopćeni je iz nevladine organizacije Eko akcija Sarajevo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Razmatran javni poziv za angažovanje međunarodne pravne kuće u slučaju Trgovska gora

Ozvaničen početak istraživanja u vezi s odlaganjem nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Hurtić: 'Neću dozvoliti da zbog odlaganja nuklearnog otpada dobijemo 'Bosanski Černobil''

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'