Stranačke aktivnosti     | 30.07.2019. 21:08 |

Saopćenje za javnost SDP-a BiH

FENA Saopćenje

Izjave predsjednice Hrvatske su štetne poput nuklearnog otpada

Socijaldemokratska partija BiH poziva predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović da prestane sa iznošenjem neistinitih i uvredljivih tvrdnji o stanju u Bosni i Hercegovini.

Neprihvatljiva je i zapravo bezobrazna izjava predsjednice susjedne zemlje o navodnoj prijetnji militantnog islama iz Bosne i Hercegovine. Jedini politički faktor u međudržavnim odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske sa militantnom pozadinom jeste HDZ, stranka iz koje dolazi gđa Grabar-Kitarović.

Radi se o političkom subjektu za kojeg je sudskim putem potvrđen doprinos i učešće u Udruženom zločinačkom pothvatu na teritoriji Bosne i Hercegovine. Umjesto izvinjenja žrtvama i nadoknađivanja ratne štete, Grabar-Kitarović i njene stranačke kolege veličaju zločince, posjećuju ih u zatvorima, a zločine pokušavaju pravdati navodnom fantomskom prijetnjom militantnog islama.

Posebno je uvredljivo što gđa Grabar-Kitarović poruke šalje iz Izraela, s obzirom da je genocid u Evropi u proteklom stoljeću počinjen upravo nad dva naroda, Jevrejima i bosanskim Muslimanima. Umjesto da Hrvatska traži način da doprinese da se rane iz prošlosti zaliječe, a žrtve na svim stranama dobiju zasluženo poštovanje i zaštitu, gđa Grabar-Kitarović očito namjerno oživljava predrasude i falsificira činjenice.

Ovim postupcima se oživljavaju ratne ideologije, a građani Bosne i Hercegovine se očito ciljano predstavljaju kao prijetnja i neprijatelji ne samo susjedima, nego i međusobno jedni prema drugima.

Pozivamo institucije EU, te sve domaće činitelje pravnog poretka, uključujući međunarodne institucije, da osude postupke Republike Hrvatske koja konačno mora snositi konkretne političke posljedice za svoje militantne i neprijateljske postupke i stavove prema Bosni i Hercegovini.

Nadamo se da istup Kolinde Grabar-Kitarović nije samo uvod kojim se pokušava opravdati pravljenje deponije radioaktivnog otpada u Trgovskoj Gori, na granici sa Bosnom i Hercegovinom. U ovom trenutku, od spomenute deponije, po Bosnu i Hercegovinu su toksičnije samo izjave i postupci HDZ-ovog rukovodstva Hrvatske, predvođenog Kolindom Grabar-Kitarović.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo