Ekonomija     | 01.08.2019. 13:18 |

Ajnadžić i Bukvić potpisali ugovor u beskamatnom finansiranju privrednika

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 1. augusta (FENA) - Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i predsjednik Uprave Bosna Bank International d.d. Sarajevo Amer Bukvić potpisali su danas ugovor o poslovnoj saradnji, odnosno finansiranju privrednih subjekata.

Za kreditnu liniju BBI Banka će obezbijediti 6,2 miliona KM, dok će Općina Centar učestvovati sa 100.000 KM za subvenciju dijela profitne marže. Maksimalni iznosi finansiranja, sa profitnom maržom 0 posto, koji mogu biti maksimalno do sedam godina, iznose 300.000 KM po privrednom subjektu. 

Kako je kazao načelnik Ajnadžić, danas se otvara obećana kreditna linija koja će biti podrška privrednicima na teritoriji Općine Centar.

- U pitanju je kreditna linija koju subvencionira Općina Centar, a pravna lica će dobiti sredstva bez profitne marže, odnosno 0 KM. U pitanju je okvirna suma od 6,2 miliona KM, što je značajno veći iznos u poređenju s prethodnim godinama. Ovo je direktna i indirektna podrška privredi na teritoriji Općine, želimo ovakvu prakse podržati u sinergiji sa svim nivoima vlasti - izjavio je Ajnadžić. 

Naglašava da se na ovaj način privlače investicije, unapređuje poslovni ambijent i stvaraju novi poslovi i vrijednosti. 

- Pozivamo pravna i privredna lica koja ispunjavaju uslove da se prijave i zapošljavaju mlade ljude sa Općine Centar i šire - dodao je načelnik. 

Bukvić ističe da je ovo odlična inicijativa za privredu, te da je saradnja Općine i BBI banke odličan primjer uspješne saradnje i javno - privatnog partnerstva. 

- Prvi cilj naše banke je razvoj preduzeća i jačanje ekonomije unutar BiH. Mi se u ovakve inicijative uključujemo u punom kapacitetu. Ovo je u suštinu uspjeh za našu privredu. Spremni smo u narednim godinama iznos za ovaj projekt povečati tri, pet ili deset puta. Na ovaj način utičemo na monetarni ambijent u BiH jer pravimo pritisak na tržištu da se kamatne stope smanje i time stvaramo bolji ambijent za razvoj i jačanje bh. firmi - izjavio je Bukvić. 

Dodaje da će preduzeća biti finansirama s novčanim iznosima do 300.000 KM, na rok povrata od 12 do 84 mjeseca, a pozvao je mlade ljude da pokrenu svoje poslove, umjesto da čekaju zaposlenja. 

Ajnadžić je najavio da će Općina Centar iduće godine na tenderski poziv tražiti najmanje deset miliona KM za beskamatne poticaje za privredu, a bit će pokrenuta i linija za beskamatno finansiranje stanova za mlade sa grejs periodom od godinu dana na rok do 20 godina. 

- Bankama ćemo ponuditi da budu naši partneri na osnovu javno-privatnog partnerstva i da budu investitori u nekim izuzetno bitnim projektima kao što je Marijin Dvor iza SCC-a, sportsko-rekreacioni kompleks Vranjače na Soukbunaru, stadion Koševo, domovi za penzionere i drugi - zaključio je Ajnadžić. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Nova ponuda BBI stambenog finansiranja - BBI Banka pretvara 'riječi u kvadrate uz hipoteku 1 na 1'

BBI Banka najavila 13. 'Sarajevo Business Forum' diplomatskom koru u BiH

Uspješno završen prvi ciklus edukacija BBI Programa 'Mladi Talenti'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo