Regija     | 02.08.2019. 08:27 |

Otvorena izložba Marijan Šarić - gospodarstvenik, kolekcionar, donator

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 2. kolovoza (FENA) - Izložba Marijan Šarić - gospodarstvenik, kolekcionar, donator otvorena je u četvrtak navečer u Galeriji Kulturno-informativnog centra (KIC) Tomislavgrad u čijoj se organizaciji i održava.

Ovom izložbom fotografijama spomenika podignutih njegovim sredstvima i fotografijama događaja s pojedinih humanitarnih akcija iz Domovinskoga rata te drugom dokumentarnom građom zorno se prikazuje značajan prinos tog uglednog humaniste.

Nakon uvodnih i pozdravnih riječi ravnateljice KIC-a Danijele Papić nazočnima se obratio likovni kritičar iz Zagreba Milan Bešlić kazavši kako je autor izložbe Marijan Šarić cijenjeni gospodarstvenik iz Zagreba, podrijetlom iz Grabovice pored Tomislavgrada, čovjek izrazito humanističkoga svjetonazora koji je aktivno sudjelovao u brojnim pothvatima za vrijeme Domovinskog rata i u poratnom razdoblju o čemu svjedoče brojne zahvalnice, plakete, nagrade i priznanja uglednih institucija i udruga, kao i visoka odličja Republike Hrvatske koja su izložena u Galeriji centra u Tomislavgradu.

Marijan Šarić, kaže Bešlić, sudjelovao je u velikim humanitarnim akcijama od nacionalnoga značaja u spašavanju i zbrinjavanju izbjeglica i prognanika te je s većim osobnim financijskim sredstvima poticao pojedine projekte u cilju stvaranja Republike Hrvatske kao slobodne i demokratske države svih njezinih građana.

- Podsjećam da je Marijan KBC-u Rebro u Zagrebu 2003. donirao putujući u ambulantu za transplantaciju organa, to jest specijalni automobil opremljen najsuvremenijim tehničkim pomagalima. Također, valja spomenuti njegovu donaciju cjelokupnog računalnog sustava i brojni tehničkih pomagala istoj bolnici u toj godini - kazao je Bešlić.

Po njegovim riječima, osim što je prepoznatljiv po privatnim i poslovnim arhitektonskim projektima, svoj interes prema estetski vrijednostima Marijan je usmjerio i prema likovnim umjetnicima, kiparima, slikarima i arhitektima.

- Upravo taj interes za raznovrsnom i intenzivnijom produkcijom likovnog jezika potaknula ga je i na inicijativu da osobnim zalaganjem i donacijom postavi spomeničke skulpture i kiparska djela Pere Jakšića isklesane u bračkom kamenu (Gospina kapelica i sv.Ante ) u Bolu na otoku Braču i u svojem rodnom selu Grabovici - istakao je Bešlić.

I svome rodnom Tomislavgradu donirao je kiparsko djelo istog autora "Spomenik gastarbajteru" koji je postavljen prije sedam godina.

- Spomenička skulptura postavljena je nadomak autobusnom kolodvoru naglašavajući tom prostornom lokacijom i njegovo golemo simboličko značenje, to jest putovanje na dalek put i rastanak čovjeka od svoje obitelji i odlazak u tuđinu i neizvjesno sutrašnjicu - naglasio je Bešlić.

Izložbu je proglasio otvorenom općinski načelnik Ivan Vukadin, kojeg prijateljstvo s Marijanom Šarić veže oko 15 godina.

-  Za Marijana mogu reći da je to čovjek istinskoga duha i velikoga srca koji nikad nije prezao pred izazovima života. I nakon što je obolio, Marijan nije rekao to je kraj nego je nastavio dalje - kazao Vukadin.

Izložba je otvorena uz financijsku potporu Općine Tomislavgrad, Ministarstva prosvjete, kulture i športa i Ministarstva financija HBŽ-a, zatim Kulturno-informativnog centra Tomislavgrad, Muzeja Prigorja i Europatrade d.o.o.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izabrani najbolji sportaši i sportašice Tomislavgrada

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!