Bosna i Hercegovina     | 02.08.2019. 15:12 |

Evropski parlamentarac u posjeti Bihaću

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. augusta (FENA) – Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić susreo se danas u Bihaću sa zastupnikom u Evropskom parlamentu uime Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza Erikom Marquardtom.

Marquardt je i kao zamjenik predsjednika Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove, te još nekoliko odbora koji se odnose na zemlje Mediterana, zajedno s njemačkim novinarima, u Bihać došao kako bi se upoznao o stanju vezanom za migrantsku krizu u Bihaću, a posebno postupanju hrvatske policije koja ilegalne migrante uhvaćene u Hrvatskoj vraća u Bihać mimo zvaničnih graničnih prelaza i međunarodnih propisa, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Bihaća. 

U saopćenju se navodi da se europarlamentarac Marquardt, zajedno s gradonačelnikom Fazlićem, uvjerio na lokalitetu Lohova u rutu preko koje se u našu zemlju vraćaju migranti, a o svojim ličnim iskustvima i susretima s hrvatskim policajcima koji se sa migrantima nalaze u teritoriji BiH gradonačelnik Fazlić je govorio mnogo puta ranije.

- Kada se gradonačelnik jedne lokalne zajednice bavi migrantima i u šumi pokazuje evropskim zvaničnicima i političarima kako se krše međunarodni propisi i kako se Bihaću otežava ionako teška situacija u svjetlu migrantske krize, onda vam je jasno u kojoj smo mi fazi s migrantskom krizom i kako se ona i na koji način rješava. Hvala evropskom parlamentarcu koji je došao u Bihać da bi se uvjerio kako se mi nosimo sa ovom krizom - kazao je gradonačelnik Fazlić.

Nakon zajedničkog obilaska i posjete Vučjaku, Marquardt je kazao da se "kao Europljanin srami kad Europska pogranična policija djeluje poput zločinačke bande koja pljačka i premlaćiva ljude, te ih ilegalno vraća u BiH iz Hrvatske", navodi se u saopćenju.

- Kada države članice EU djeluju protuzakonito, onda predsjednik Europske komisije mora to kritizirati i ne prikrivati to - kaže Marquardt.

On ističe da svaki čovjek na teritoriji EU ima pravo zatražiti azil i ima pravo na ustavni postupak. Nedopustivo je kako se krše, ne samo ljudska, nego njihova osnovna ljudska prava na granici EU, dodaje on.

- EU i Bosna i Hercegovina moraju djelovati zajedno i odmah po redu stvoriti humaniji smještaj. Kampovi u BiH su pretrpani, tako da se ne treba čuditi kad ljudi i dalje nastave bježati u Evropu. Nije fer pustiti dva bosanska grada Bihać i Velika Kladuša same s ovim izazovom - zaključio je Marquardt, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Bihaća.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo