Stranačke aktivnosti     | 02.08.2019. 15:14 |

Saopćenje za javnost KO SDA Sarajevo

FENA Saopćenje

Klub zastupnika SDA: Za šest mjeseci Fortine vlade, UNSA pao na listi za 951 mjesto

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo smatra zabrinjavajućim pad Univerziteta u Sarajevu za čak 951 mjesto na listi svjetskih univerziteta, u odnosnu na juli prošle godine. 

Skupština KS je osnivač Univerziteta u Sarajevu i ovako radikalan pad UNSA, tokom samo nekoliko mjeseci, predstavlja alarmantan podatak, sa kojim se osnivač mora suočiti. Podsjećamo  da je u oktobru 2018. UNSA ostvario najbolju poziciju u svojoj historiji (1.676) a onda je za samo nekoliko mjeseci pao na 2627. poziciju.

S time u vezi Klub SDA u Skupštini traži da Rektorat Univerziteta podnese hitan raport prema zastupnicima, kako bi bilo otvoreno pitanje zbog čega je došlo do ovakvog pada UNSA tokom proteklih mjeseci.

U proteklim mjesecima javnost i stručni krugovi, svjedočili su grubom nasilju vlasti u KS nad zakonima u oblasti visokog obrazovanja, što je čak dovelo do ostavke ministrice obrazovanja Zinete Bogunić, koja je jasno poručila da joj je onemogućen zakonit i savjestan rad.

Klub zastupnika SDA ima jasan stav da odluke u sistemu  visokog oobrazovanja moraju biti donosene u skladu sa zakonom, i na temelju preporuka struke, te da se nikako ne smije  desiti da političari sa sumnjivo stečenim diplomama kontrolišu sistem visokog obrazovanja.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDA Sarajevo

Saopćenje za jsvnost SDA Sarajevo

KO SDA - Nadamo se da će bivša ministrica Salihagić-Brčić promijeniti struku

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana